Cererea netă a fost de 80.000 de metri patrati, ceea ce inseamna ca in primul semestru au fost create 10.000 de noi locuri de munca in Bucuresti, avand in vedere ca aproximativ opt metri de spatii de birouri sunt alocate in medie pe angajat, estimeaza reprezentantii JLL.

”Vedem în continuare un interes susţinut al companiilor, fie noi, fie deja existente în România, să deschidă noi puncte de lucru în Bucureşti sau noi linii de business. Faptul că în prima jumătate a anului, peste 60 de companii au închiriat spaţii noi pentru afacerile pe care le derulează în Bucureşti, iar alte 40 şi-au reînnoit contractele pentru birourile actuale este o dovadă a încrederii pe care investitorii o au în România”, a declarat directorul departamentului de birouri din cadrul JLL Români, Marius Şcuta.

Unele dintre principalele tranzacții semnate în acest prim semestru includ reînnoirea contractului de închiriere pentru 20.000 de metri pătrați în North Gate de către Renault, pre-închirierea de către IBM a 12.000 de metri pătrați în The Bridge, iar Oracle a reînnoit un contract de închiriere de 10.300 mp în Sky Tower, potrivit datelor JLL.

Un număr de 43.000 de metri pătrați de spații de birouri noi au fost livrate în trimestrul I în București, din suprafața totală de 140.000 de metri pătrați așteptată pentru întreaga perioadă a anului 2017, potrivit aceleiași surse. Cel mai mare proiect de birouri realizat în acest prim semestru a fost prima fază, cu 33.000 mp, a proiectului Vastint, Timpuri Noi Square.

În general, stocul de spații moderne de birouri din București se ridică la 2,43 milioane de metri pătrați. Având în vedere că noile livrări din acest an au scăzut cu mai mult de jumătate comparativ cu anul 2016 și faptul că cererea a fost constantă, rata medie de neocupare a scăzut la aproximativ 9%, un minim al perioadei de după criză, potrivit JLL. (sursa: news.ro)