NEPI nu are, la acest moment, angajamente ferme pentru achizitii, se arata intr-un document transmis Bursei de Valori Bucuresti. "Se presupune ca incasarile din oferta ABB vor fi folosite partial pentru rambursarea imprumuturilor bancare scadente in urmatoarele 12 luni (50 milioane euro), diferenta fiind destinata finantarii unor achizitii profitabile (49,5 milioane euro). Totusi, la aceasta data nu exista angajamente ferme pentru destinatia acestor fonduri, prin urmare nu exista suficiente informatii financiare despre potentialele investitii. Luand in calcul cele de mai sus, se presupune ca 49,5 milioane euro vor fi pastrate in numerar si echivalente de numerar", se arata in raportul NEPI, in care sunt prezentate efectele financiare ale ofertei, dar si ipoteze privind utilizarea fondurilor obtinute, relateaza Mediafax.

 

NEPI a atras saptamana trecuta 100 de milioane de euro prin vanzarea de actiuni noi pe Bursa din Johannesburg (Africa de Sud). Suma atrasa este cu circa un sfert mai mare fata de 80 de milioane de euro, cat viza compania initial. Fondul de investitii imobiliare a anuntat la inceputul saptamanii trecute ca incasarile aferente majorarii de capital ar urma sa fie folosite partial pentru a finanta proiectele de dezvoltare existente, precum si pentru potentiale oportunitati de achizitii si dezvoltari. Costurile aferente ofertei prin care s-a desfasurat majorarea de capital sunt estimate de NEPI la 500.000 de euro.

 

La sfarsitul primului semestru, datoriile NEPI se ridicau la peste 283 milioane de euro, potrivit raportului financiar al fondului, publicat la finele lunii iulie. NEPI este primul fond de investitii imobiliare listat la Bursa de Valori Bucuresti, pe segmentul de piata creat pentru Real Estate Investment Trusts (REITs). Fondul mai este listat la bursa de valori de la Londra, pe segmentul AIM.

 

Compania a atras, in noiembrie 2013, aprilie si iunie 2014, prin majorari de capital, un total de peste 140 milioane euro, bani utilizati pentru finantarea proiectelor. NEPI are in Romania un portofoliu de active evaluate la finele lunii iunie la 1,2 miliarde de euro, fata de 700 milioane de euro in perioada similara a anului trecut.

 

In primul semestru, profitul atribuibil actionarilor a totalizat 30,3 milioane euro, cu 40% peste castigul din perioada similara a anului trecut, de 21,7 milioane euro. Fondul a raportat in perioada analizata venituri nete din chirii de peste 30 de milioane de euro, cu 60% mai mult fata de acelasi interval din 2013. Datoriile NEPI se ridicau la peste 283 milioane de euro la sfarsitul primului semestru.

 

In prezent, NEPI gestioneaza in Romania Promenada Mall Braila, Ploiesti Shopping City, Retail Park Auchan Pitesti, Deva Shopping Centre, Severin Shopping Center, dar si cladirile de birouri Floreasca Business Park, The Lakeview in Bucuresti si City Business Centre Timisoara. (Sursa: wall-street.ro)