Doar in primul semestru al lui 2014 investitiile au depasit acest nivel, ajungand la 400 milioane euro, arata CBRE. Comparativ cu prima jumatate a anului trecut, cand au fost investiti 107 milioane euro, volumul investitional din primul semestru este de peste trei ori mai mare.

 

Proprietatile din retail si din sectorul birouri au fost cele mai tranzactionate in primul semestru al lui 2016, cu o pondere de 88% din totalul investitiilor, mai releva raportul CBRE care mai puncteaza si ca investitiile straine continua sa fie predominante pe piata de real estate din Romania, ponderea capitalului autohton fiind de doar 1% din totalul investitiilor.

 

"Mai multe tranzactii substantiale pe cale a fi finalizate in acest an arata ca anul 2016 are un potential cert de a depasi performantele lui 2015, in timp ce volumul total de proprietati cu potential de tranzactionare indica o crestere continua a investitiilor in real estate in urmatoarele 18 luni", apreciaza Robert Paulson, head of investment properties, CBRE Romania.

 

Top cele mai mari cinci tranzactii in S1 2016 (conform CBRE)

1. Shopping City Sibiu (retail) – NEPI- 100 mil. EUR         

2. Mega Mal (retail)- NEPI - peste mil. 72 EUR (estimare)

3. City Gate (office) - GTC- peste 60 mil. EUR (estimare)

4. Premium Point & Premium Plaza (office) – GTC – peste 35 mil. EUR (estimare)

5. A1 Business Park & Domnesti Business Park (industrial)- Partners Group -peste 30 mil EUR (estimare)

 

Cele mai mari cinci tranzactii inregistrate in prima jumatate a lui 2016 reprezinta peste 80% din volumul investitional total. Raportul CBRE precizeaza si ca in acest an s-a inregistrat una din cele mai mari tranzactii in afara Bucurestiului - achizitia Sibiu Shopping Center din iunie, in valoare de 100 de milioane de euro. (sursa: wall-street.ro)