„Piaţa continuă să fie dinamică. În acest prim trimestru cererea de spaţii de birouri a depăşit pentru prima dată în Bucureşti pragul de 100.000 mp, reprezentând aproape dublul cererii înregistrate în aceeaşi perioadă a anului trecut“, spune Răzvan Iorgu, managing director CBRE.

 

Cea mai mare tranzacţie din Capitală de până acum în 2016 a fost cea prin care Telekom a prelungit contractul pentru încă cinci ani în proiectul City Gate de la Piaţa Presei, pentru o suprafaţă de 13.000 mp. La aceasta se adaugă tranzacţia prin care CA Immo a preînchiriat o suprafaţă de 8.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri în clădirea Orhideea Towers amplasată vizavi de Carrefour Orhideea către compania de software financiar Misys International Financial Sistems, care totodată este şi primul chiriaş al clădirii Orhideea Towers. Aceasta are o suprafaţă de 37.000 mp. Contractul a fost semnat pe o perioadă de zece ani, iar Misys are opţiunea de a se extinde până la 13.000 mp. Proiectul Orhideea Towers reprezintă o investiţie de 75 mil. euro a cărui construcţie a demarat în octombrie anul trecut şi va fi finalizată anul viitor.

 

Conform unui studiu al CBRE, anul trecut companiile din IT&C au atras 51% din activitatea totală de leasing. Din 2012 până în prezent, suprafaţa tranzacţionată de acestea a fost în medie de circa 100.000 mp anual. Conform datelor oficiale ale companiei, CBRE România îşi menţine în primul trimestru din 2016 poziţia de lider pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti, pe segmentul reprezentării chiriaşilor. Echipa Office Agency CBRE a tranzacţionat în primele trei luni ale acestui an 24.700 mp, ceea ce reprezintă 35% din totalul spaţiilor de birouri tranzacţionate de companiile de real estate în Bucureşti. Aceste rezultate vin după ce CBRE a încheiat anul 2015 cu cea mai mare cotă pe piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti, pe segmentul reprezentării chiriaşilor, respectiv 44% din totalul tranzacţiilor înregistrate anul trecut.

 

CBRE a fost activă în închirierea de birouri şi la nivel  naţional, cu 7.115 mp înregistraţi în tranzacţii semnate în ţară (Timi­şoara, Cluj-Napoca şi Arad).

 

Anul viitor se vor livra alţi 315.000 mp de birouri, astfel că, la sfârşitul lui 2017, spaţiile livrate în perioada 2016- 2017 vor reprezenta o treime din totalul spaţiilor de birouri existenţe în Bucureşti. Pentru 2017, peste jumătate din numărul total de spaţii, respectiv 53% din volumul total deja anunţat, vor fi livrate în vestul Capitalei. Tendintele de reconfigurare a pieţei imobiliare arată clar o migrare a cererii din nord şi Pipera spre vest, ceea ce va conduce la o dinamizare a pieţei din Bucureşti. (sursa: zf.ro)