Studiul ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul obţinut din salarii valabile la sfârşitul lunii noiembrie, în şase state din regiune, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia, datorate de angajaţii cu un salariu net de 1.000 de euro, cu un program normal de lucru de opt ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună.

"Cele mai ridicate taxe plătite de angajat, respectiv contribuţiile sociale şi impozitul pe venitul din salarii, le regăsim în Ungaria, urmată de Cehia şi România. Polonia şi Slovacia au aproximativ acelaşi nivel al taxelor totale plătite de angajat, iar angajaţii ucrainieni plătesc cel mai puţin. Deoarece majoritatea angajaţilor îşi negociază salariul net, foarte mulţi dintre aceştia nu sunt cu adevărat conştienţi că diferenţa dintre salariul brut şi cel net reprezintă timpul de lucru efectiv pe care aceştia îl prestează într-o lună doar pentru a-şi plăti toate aceste taxe către stat", a declarat, în comunicat, Maria Cojocariu, payroll manager Accace în România.

Potrivit analizei Accace, angajaţii din Ungaria lucrează circa 34% din timpul de muncă dintr-o lună, aproximativ şapte zile, pentru plata taxelor către stat, în timp ce aproximativ 30% din munca prestată de angajaţii din Cehia şi România într-o lună, aproximativ şase zile, reprezintă de fapt timpul prestat pentru acoperirea valorii contribuţiilor sociale şi a impozitului.

În top urmează angajaţii polonezi şi slovaci, care muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de muncă lunar, pentru acoperirea contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în timp ce ucrainienii lucrează doar puţin peste 3 zile jumătate, respectiv 18% din timp, aceştia din urmă având însă un nivel foarte scăzut al contribuţiilor sociale datorate de angajat, spre deosebire de restul ţărilor analizate.

Situaţia în ţările comparate în ceea ce priveşte contribuţiile datorate statului de către angajatori este destul de echilibrată, cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro.

La polul opus se situează Cheia, unde angajatorul plăteşte taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net.

În acest top, România ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro, potrivit Accace.

 

"Nivelul ridicat al contribuţiilor sociale datorate de angajatori, cât şi de angajaţi, ar putea fi un lucru prielnic pentru aceştia dacă în timp, sumele strânse la bugetul statului s-ar reflecta în beneficii ulterioare, precum pensii ridicate, servicii medicale complete sau sprijin în caz de şomaj, însă din păcate numărul mare de beneficiari din prezent, precum şi proasta administare a fondurilor colectate, nu asigură asistenţa necesară în viitor", a conchis Cojocariu. (sursa: mediafax.ro)