„Dezvoltarea noastră este oprită temporar. Când vom decide, însă, că este timpul să extindem portofoliul companiei, cel mai probabil o vom face în Bucureşti. În Varşovia, unde avem mai multe proprietăţi, simţim o presiune din cauza dezvoltărilor imobiliare care sunt în curs de realizare. În plus, randamentele din Bucureşti sunt mai mari“, a declarat Heinrich Reuss, head of asset management CEE în cadrul Uniqa Real Estate Management.

 

Compania deţine pe piaţa românească două imobile de birouri: Floreasca Tower şi sediul central al Uniqa, ambele amplasate în nordul Bucureştiului. Floreasca Tower, o clădire de clasa B+ cu o suprafaţă închiriabilă brută de 7.614 mp, amplasată peste drum de mallul Promenada, a fost cumpărată de Uniqa în 2005 de la Raiffeisen evolution şi Strabag, dezvoltatorul şi constructorul imobilului. Uniqa deţine o treime din acţiunile Raiffeisen evolution – divizia de dezvoltare imobiliară a grupului financiar austriac Raiffeisen – şi alături de Raiffeisen deţine 26,5% din Strabag. Clădirea a găzduit până în martie anul acesta sediul Oracle din România, care şi-a mutat operaţiunile în noul proiect Floreasca Park din aceeaşi zonă, lăsând imobilul gol. „Contractul Oracle expria în 2016 şi a fost anulat în martie. Ruperea contractului nu a fost gratuită şi noi nu am pierdut nimic“, a explicat Reuss.

 

Datorită relaţiilor de acţionariat care există între Uniqa, Raiffeisen şi Strabag, compania de asigurări a analizat şi achiziţia Sky Tower, construit tot în zona Barbu Văcărescu – Floreasca de către Raiffeisen evolution şi Strabag. „Achiziţia Sky Tower era prea riscantă din cauza volumului mare al investiţiei. Decizia de a cumpăra nu ţine exclusiv de cei care au construit-o. Ne-am interesat să cumpărăm imobilul, dar nu am luat decizia“, a menţionat Reuss.

Sky Tower şi clădirea de birouri adiacentă, denumită Floreasca Office, au fost cumpărate în noiembrie 2011 de Raiffeisen Property International, o divizie a grupului Raiffeisen. Pentru construcţia celor două proprietăţi au fost cheltuiţi peste 100 mil. euro. Sky Tower şi Floreasca Office, alături de Promenada Mall, fac parte din proiectul Floreasca City, dezvoltat de Raiffeisen evolution în locul fostei Fabrici de Elemente pentru Automatizări (FEA). Promenada Mall a fost vândut recent către fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) pentru 148 mil. euro.

 

După o perioadă de două luni, în care Floreasca Tower a fost complet renovată – cu un cost de 100-150 euro/mp, proprietarii austrieci au început să caute noi chiriaşi pentru clădire. Până acum s-au încheiat cinci contracte cu Romenergo, Raiffeisen evolution, Gorenje, Fata şi City Grill. Heinrich Reuss spune că mai negociază închirierea unei suprafeţe de 1.400 mp şi se aşteaptă ca până la finalul primului trimestru din 2015 să ajungă la un grad de ocupare de peste 50%, iar la finalul lui 2015 să aibă clădirea ocupată integral. Chiriile practicate de proprietari sunt de 14 euro/mp, plus 3 euro/mp taxă de administrare.

 

„Am primit mai multe oferte pentru cumpărarea Floreasca Tower, dar nu era timpul potrivit să vindem, mai ales că era goală. Nici ofertele nu erau clare şi nu am mers mai departe. Acum nu vrem să o vindem, ci să o păstrăm şi să profităm de dezvoltarea zonei“, adaugă reprezentatul Uniqa Real Estate.

 

 

Grupul Uniqa este al doilea cel mai mare asigurator de pe piaţa austriacă, cu o cotă de piaţă de 22%. Divizia sa imobiliară administrează 370 de proprietăţi cu o valoare totală de 2,5 mld. euro, din care 10% sunt investiţii în Europa Centrală şi de Est. Proprietăţile deţinute de Uniqa au o suprafaţă totală de 1,1 mil. mp, din care 42% sunt birouri, 24% retail, 25% rezidenţial, 6% hoteluri şi 3% alte tipuri de active. (sursa: capital.ro)