Acesta a atras atenţia asupra faptului că scăderea numărului de insolvenţe nu este un indicator cantitativ concludent despre starea economiei româneşti.

 

'60% dintre companiile din economia românească având active de peste 1,5 milioane de euro sunt în dificultate, se confruntă cu un impas financiar şi trebuie să facă ceva. Atrag atenţia asupra faptului că aceste companii sunt în insolvenţă iminentă sau în dificultate. Vorbim aici de multe companii mici şi medii din România. Concluziile care reies de aici sunt că scăderea numărului de insolvenţe este un indicator cantitativ neconcludent despre starea economiei româneşti. Companiile aflate în impas şi care au trecut prin insolvenţă nu şi-au revenit semnificativ. Insolvenţa este un concept foarte mult folosit în funcţie de obiectivul pe care ni-l propunem. Multe companii apelează la insolvenţă atunci când vor să-şi atingă anumite scopuri. Insolvenţa este o stare de fapt ce trebuie constatată şi înţeleasă. Cu cât se sesizează mai repede, cu atât şansele de a salva o companie sunt mai mari. Fac un apel la presa de specialitate să nu mai folosească insolvenţa pentru senzaţional. Nu este relevant acest lucru pentru starea economiei româneşti', a explicat Cionca.

 

În context, el a arătat că, la nivelul primelor trei luni din 2015, numărul companiilor din România aflate în insolvenţă a scăzut cu 56% faţă de anul anterior, dintre care 84% erau reprezentate de companii care nu aveau activitate.

 

'Percepţia, la ora actuală, faţă de insolvenţă din România este că numărul companiilor aflate în insolvenţă a scăzut cu 56% în primele trei luni, dar la o analiză mult mai atentă încercăm să vedem care sunt cauzele acestei scăderi: este vorba despre o însănătoşire a economiei româneşti sau vorbim despre efectul a altceva?', a spus reprezentantul CITR Group.

 

Potrivit acestuia, în anul 2013, au fost 8.402 cazuri în care au fost deschise proceduri generale de insolvenţă pentru companii, iar alte 21.000 de cazuri au vizat deschiderea de proceduri simplificate, pentru companii care nu aveau fonduri sau active. În 2014, până la intrarea în vigoare a noii legi a insolvenţei, au fost două situaţii, respectiv 5.547 de companii aflate într-o procedură generală a insolvenţei şi 12.936 de companii confruntate cu proceduri simplificate.

 

'Ulterior, după intrarea în vigoare a noii legi, s-au deschis 1.309 proceduri generale şi 1.599 de proceduri simplificate. Scăderea a fost cauzată, spunem noi, de introducerea pragului de 40.000 de lei impus de Legea 85/2014 pentru deschiderea procedurii. O altă cauză a fost că majoritatea companiilor mici au fost lichiditate sau radiate. Din totalul companiilor intrate în insolvenţă în anul 2014, un procentaj de 84% erau companii fără active, fără bunuri', a precizat Andrei Cionca.

 

Conform datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul societăţilor intrate în insolvenţă a scăzut, în primul trimestru din acest an, cu 57,59%, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2014, ajungând la 2.884 unităţi. Faţă de nivelul din luna februarie, în martie, numărul firmelor intrate în insolvenţă a crescut cu 52,18%.

 

Cel mai mare număr a fost înregistrat în municipiul Bucureşti, respectiv 576, în scădere cu 51,27%. Pe următoarea poziţie se situează judeţul Constanţa cu 145 (-33,79%), urmat de judeţele Bihor şi Maramureş cu acelaşi număr de insolvenţe, respectiv 143.

 

În primul trimestru au fost înmatriculate 29.558 persoane fizice şi juridice, cu 0,9% mai multe decât în aceeaşi perioadă din 2014. Cele mai multe înmatriculări au fost realizate în Bucureşti, respectiv 5.052, pe locurile următoare aflându-se judeţele Cluj, cu 1.515, şi Timiş, cu 1.230. Din punct de vedere al clasificării CAEN, cele mai multe înmatriculări, 8.414, au fost înregistrate în domeniul 'Comerţ cu ridicata şi cu amănuntul; repararea autovehiculelor şi motocicletelor', în scădere cu 15,29% faţă de ianuarie - martie 2014. (sursa: capital.ro)