West Gate este amplasat in imediata apropiere a statiei de metrou Preciziei si cuprinde cinci cladiri, care totalizeaza o suprafata inchiriabila de 75.000 mp. Primele patru cladiri de birouri, cu o suprafata totala de 60.000 mp, au obtinut deja certificarea BREEAM, in timp ce a cincea cladire, livrata in primul trimestru din 2013, va fi certificata dupa un an de functionare, conform standardelor BREEAM.

Novo Park, amplasat in vecinatatea statiei de metrou Pipera, este format din sapte cladiri de birouri, cu o suprafata de peste 75.000 mp inchiriabili. Primele trei cladiri, cu o suprafata totala de 40.000 mp, au fost recent certificate BREEAM, urmand ca pana la finalul anului toate cele sapte imobile ale parcului sa obtina calificativul de cladire verde.

“Ambele parcuri de birouri sunt aproape 100% ocupate, insa acest lucru nu ne impiedica sa investim constant in calitatea oferita chirisilor”, a declarat Liviu Tudor, proprietarul West Gate si al Novo Park.

“Preocuparea pentru certificarea celor doua proiecte a aparut inca din anul 2007, avand la baza pe de o parte atentia acordata ecosistemelor si mediului, iar pe de alta parte grija pentru chiriasi, respectiv pentru scaderea costurilor suportate de acestia”, a explicat Liviu Tudor.

Investitiile realizate in cele doua parcuri de birouri au vizat optimizarea consumului energetic si implementarea unor masuri de economisire inteligenta, fara a afecta activitatea desfasurata de chiriasi. Astfel, costurile suportate de chiriasi cu intretinerea (cunoscute sub denumirea generica de service charges) scad cu 5-6%. Aceasta scadere poate reprezenta, in functie de suprafata ocupata de fiecare chirias, economii anuale de zeci de mii de euro.

“In cazul West Gate si Novo Park, investitia in fiecare dintre cladiri a fost cuprinsa intre 15 si 20 de milioane de euro, iar investitia ulterioara pentru a obtine certificarea BREEAM a oscilat intre 1,5 si 3 milioane de euro pentru fiecare cladire certificata”, a declarat Liviu Tudor.

In urma acestor certificari, Liviu Tudor detine in prezent o suprafata totala de 100.000 mp de birouri verzi, la care se adauga alti 50.000 mp de birouri in curs de certificare. Acesta este cea mai mare suprafata de birouri verzi detinuta de un singur proprietar si dubleaza stocul actual de birouri certificate.

Printre companiile care au sediul in West Gate si Novo Park se numara: Hewlett-Packard (HP), Procter & Gamble (P&G), Siemens, Ericsson, Mondelez Romania (anterior cunoscuta sub numele de Kraft Foods), Ringier, Infineon, Yokagawa, ITC Networks/Luxoft, Sodexo, UniCredit Business Integrated Solutions, WNS, Panasonic, Automobile Dacia, Citibank, Alpha Bank, Société Générale, Garanti Bank si Carestream Health. (sursa: wall-street.ro)