Există pe piata o tendință vizibilă pentru proiecte mixte, potrivit unui raport al firmei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În comparație cu anul precedent, valoarea tranzacțiilor cu terenuri din București a crescut cu 13%, pe fondul unui interes ridicat din partea dezvoltatorilor în segmentul rezidențial, dar și datorită comercializării de loturi mari destinate dezvoltării mixturilor proiecte, potrivit companiei. Raportul a cuprins 31 de tranzacții medii și mari.

Piata terenurilor din Bucuresti a inregistrat cel de-al treilea an consecutiv de crestere, dar este cu 60% sub nivelul anului 2007, cel mai bun an in ceea ce priveste volumul tranzactionat, cu un total de aproximativ 628 milioane de euro.

Piața imobiliară din București se află într-o fază de creștere considerata sănătoasă. Prețurile s-au stabilizat, iar tranzacțiile recente demonstrează că unele loturi sunt vândute cu 50-70% mai putin comparativ cu prețurile din perioada 2006-2008. 
Este important ca aceste loturi să fie tranzacționate la prețuri corecte și să poată re-intra pe piața imobiliară, deoarece prin mărimea lor pot schimba radical zone semnificative orașul, potrivit lui Alexandru Mitrache, reprezentant al Cushman & Wakefield Echinox. 
”Investitorii români sunt activi în special pe segmentul terenurilor cu destinație rezidențială, grupuri străine precum Globalworth și Portland Trust au securizat noi loturi pentru dezvoltarea unor imobile de birouri, în timp ce WDP sau P3 au cumpărat terenuri pentru dezvoltări logistice”, spune compania. 

Cea mai mare tranzacție a fost realizată de grupul AFI Europe, care a cumpărat un teren de 4,3 hectare în vecinătatea mallului AFI Palace Cotroceni, lot pe care intenționează să extindă atât centrul comercial, cât și parcul de afaceri AFI Business Park. 
Alte două terenuri din zonele Răzoare – Cotroceni și Floreasca, achiziționate de grupul One United, terenul fostei fabrici Helitube din Colentina sau un lot de 4,6 hectare de pe strada Jandarmeriei din zona Băneasa, sunt printre cele mai mari tranzactii din perioada analizata, potrivit companiei. (sursa: profit.ro)