În prima jumătate a acestui an, tranzacțiile imobiliare din România au totalizat 309 milioane EUR, cu aproape 22% mai puțin comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut. Tranzacțiile de peste 400 de milioane EUR sunt în prezent în curs de negociere în România, implicând în principal clădiri de birouri și proiecte de retail.

Pentru moment, randamentele pentru birouri și proprietăți industriale / logistice sunt la același nivel cu acum 12 luni, în timp ce randamentele proiectelor de retail au crescut cu 25 % pe parcursul anului.

„România oferă oportunităţi foarte atrăgătoare în segmentul proprietăţilor imobiliare comerciale din perspectiva preţurilor. Nivelul yieldurilor se menţine mult peste cel înregistrat în perioada de vârf anterioară, respectiv 2007, dar şi mult peste cel consemnat în restul regiunii. Adăugând şi că nivelul chiriilor este în mare neschimbat de foarte mulţi ani (chiar şi 10 în cazul birourilor), observăm că preţurile pe metrul pătrat pentru birouri, hale sau spaţii de retail au crescut doar marginal în ultimii 5 ani (între 0 şi 10% cumulat) în contrast izbitor cu creşterile susţinute din zona de rezidenţială. Prin urmare, ne aşteptăm ca oportunitatea aceasta să se reflecte în perioada următoare într-un volum de tranzacţionare mai mare deşi, pe termen scurt, adică în 2021, investiţiile nu vor depăşi cel mai probabil nivelul din 2020”, a declarat Andrei Văcaru, Head of Capital Markets JLL România.