În România, volumul tranzacționat a fost de 644 milioane de euro, cu 45% sub nivelul din 2014.

 

România se plasează astfel pe poziția a 5-a în Europa Centrală și de Est, după Polonia (4 miliarde de euro, +31%), Cehia (2,7 miliarde de euro, +33%), Țările baltice (917 milioane de euro, +126%) și Ungaria (657 milioane de euro, +42%).

 

”Volumul investițiilor în România pe 2015 s-a situat, previzibil, sub nivelul lui 2014 - un an cu performanțe neobișnuit de mari, marcat de o tranzacție majoră pe segmentul de retail (preluarea Real de către Auchan, n.r.). Excluzând însă această tranzacție, performanțele României în 2015 au fost robuste și previziunile pe 2016 arată o creștere susținută a interesului investițional”, se arată într-un comunicat al CBRE.

  

Tranzacții majore sunt așteptate în Serbia, Croația, Slovenia și Slovacia, investitorii căutând să își întărească prezența susținută pe aceste piețe.

 

Investițiile în retail au atins, în premieră, nivelul de 43% din totalul investițiilor în Europa Centrala și de Est. Creșterea anuală a investițiilor în retail este substanțială, de mai mult de 160% și se datorează în principal multitudinii de tranzacții majore realizate în Cehia și Polonia.

 

"Anul trecut am asistat la o activitate intensă în regiune, întrucât investitorii din Europa doresc să profite de randamentele investiționale relativ mari și de anvergura stocului disponibil pe piață. În 2016, ne așteptăm ca acest trend să continue, întrucât există premisele unei creșteri economice puternice în regiune, randamente investiționale relativ mari în comparație cu Europa de Vest și interes crescut din partea băncillor de a investi în regiune. În plus, un alt factor major care va contribui la interesul crescut al investitorilor este trendul ascendent al vânzărilor de retail raportate în regiune. Ne așteptăm, de asemenea, la o diversitate a profilului jucătorilor din piață, întrucât investitorii din Asia își propun să își consolideze prezența în zonă”, a declarant Gijs Klomp, head of CEE Investment Properties.

 

În 2014, România s-a plasat pe a treia poziție în topul tranzacțiilor imobiliare din regiune, după Polonia și Cehia. (source: profit.ro)