Pretul terenurilor extravilane din sudul Capitalei a scazut, in 2013, cu 23% fata de perioada similara a anului trecut. Potrivit Imopedia.ro, preturile terenurilor intravilane a continuat sa scada si anul acesta. In aceasta perioada, pretul un lot in sud este cu 15% mai mic decat era in perioada similara a anului 2012

Preturile terenurilor extravilane din vestul Capitalei sunt mai ieftine cu 21%, potrivit datelor Imopedia.ro. In partea de vest a Capitalei, pretul terenurilor intravilane a scazut cu 13%

La nord de Bucuresti, un teren extravilan costa cu 16% mai putin, in timp ce cele intravilane au preturi cu 9% mai mici. Terenurile extravilane din est au inregistrat scaderi de pret de 14%, in timp ce cele intravilane au inregistrat o scadere de 9% a pretului in 2013, comparativ cu anul precedent.

Interesul pentru terenurile extravilane a scazut la jumatate fata de perioada de boom imobiliar. Aproximativ 16% dintre bucuresteni ar mai cumpara astazi un lot extravilan in scopul de a realiza o constructie in perioada urmatoare, fata de 34% in 2008.

Terenurile extravilane, fara utilitati si drumuri de acces, nu mai prezinta interes pentru cumparatori. In perioada de boom imobiliar, aceste proprietati reprezentau investitii profitabile, caci pretul lor crestea cu rapiditate de la an la an si puteau fi revandute, in scurt timp, cu un profit garantat. O data cu venirea crizei, lucrurile s-au schimbat radical pe piata terenurilor: cei care achizitioneaza sunt, in general, clienti finali, interesati sa construiasca in viitorul apropiat. Ca urmare, 84% dintre posibilii cumparatori vor terenuri intravilane, potrivit Imopedia.ro.

Aproape 40% dintre vizitatorii site-ului imobiliar Imopedia aflati in cautarea unui teren ar fi dispusi sa plateasca pana in 30.000 euro pentru un lot. La o distanta foarte mica se afla cei care au alocate bugete ce variaza intre 70.000 si 150.000 euro, datele aratand un procent de 37%. Doar 9% dintre cumparatori si-ar permite sa achite mai mult de 150.000 euro pentru un teren.

In ce priveste suprafetele, 31% dintre posibilii cumparatori doresc terenuri cu dimensiuni ce variaza intre 300 si 500 mp, iar 25% dintre vizitatori se multumesc cu un lot ce masoara cel mult 300 mp. Terenurile cu suprafete care se incadreaza intre 500 si 1.000 mp sunt interesante pentru 21% dintre vizitatorii portalului. Putin peste 10% dintre clienti au ales loturi mai mari de 1.000 mp.

Interesul pentru terenurile agricole din zonele fertile a crescut in ultimii trei ani de la 8 la 15%.

„Marele pariu este in agricultura. Desi in ultimii ani pretul terenurilor agricole a crescut de la an la an, Romania a ramas o piata atractiva pentru cei ce doresc sa investeasca in agricultura. Cu preturi de pana la patru ori mai mici decat in Uniunea Europeana, cuprinse intre 1500-3500 euro/ha, in Romania se pot achizitiona terenuri agricole cu randament foarte bun, pe suprafete mari, avand un sol fertil si posibilitate ieftina de exploatare”, conchide Razvan Muntean, general manager Imopedia.ro (sursa: wall-street.ro)