Suprafaţa de birouri tranzacţionată în primele nouă luni ale acestui an în Bucureşti a crescut cu circa 25%, până la aproape 210.000 de metri pătraţi, dar cu adevărat relevante pentru apetenţa companiilor de a se dezvolta în Bucureşti sunt contractele semnate de jucători nou intraţi pe piaţă sau de firmele care închiriază suprafeţe suplimentare în vederea extinderii.

Astfel, datele firmelor de consultanţă imobiliară arată că în primele nouă luni ale acestui an extinderile de spaţii şi închirierile realizate de firme nou intrate pe piaţă au totalizat aproape 34.000 de metri pătraţi, suprafaţă mai mică decât cea a livrărilor de clădiri noi şi a restrângerilor de activitate operate de o serie de companii, astfel că gradul de neocupare al birourilor din Bucureşti s-a apropiat de 20%.

Cu toate acestea, cel de-al treilea trimestru al anului a adus o serie de motive de optimism, în condiţiile în care în această perioadă au fost semnate o serie de contracte de mari dimensiuni.

Două tranzacţii din cel de-al treilea trimestru, semnate de producătorul de componente auto Honeywell şi de banca germană Deutsche Bank, au mai mişcat piaţa de birouri a Capitalei în care deocamdată continuă să domine renegocierile şi prelungirile de contracte existente.

Honeywell şi-a extins spaţiul ocupat în clădirea BOC din Pipera de la 5.000 la 11.000 mp, iar Deutsche Bank a închiriat alţi 6.000 mp în aceeaşi clădire, cele două grupuri având intenţia de a dezvolta la nivel local centre de suport tehnologic sau de servicii.  Alte inchirieri importante au fost realizate de Ernst&Young (4.500 mp in TCI), Generali (4.000 mp in CDG Plaza) si Michelin (4.000 mp in Global City Business Park).

 

Datele centralizate de ZF din piaţa imobiliară arată că în cele mai mari 20 de contracte semnate anul acesta în Bucureşti au fost tranzacţionate spaţii de birouri de circa 63.000 mp, echivalentul a 3% din stocul Capitalei, la chirii care pleacă de la 7-8 euro/mp lunar în zona Pipera-Tunari şi pot ajunge la 17-18 euro/mp în Aviatorilor sau la Piaţa Victoriei. (sursa: zf.ro)