Compania americană Lufkin Industries, producătorul de echipamente petroliere, este ultima dintr-o serie de companii care au decis să își stabilească sau dezvolte operațiile locale în România, cu o investiție de 140 milioane de dolari într-o fabrică la Ploiesti, cea mai mare investitie din istoria companiei. Guvernul i-a acordat un ajutor de stat de 28 milioane de euro în încercarea de a ajuta firma să construiască o fabrică mai mare și să creeze mai multe locuri de muncă.

Relațiile româniei cu SUA s-au extins din domeniul militar și al securității către schimbul în domeniul tehnologiei, educației și mediului, a spus președintele Traina Basescu în timpul evenimentului de inaugurare a fabricii. El a precizat că ultimele investiții au fost făcute sub auspiciile Declarației de Parteneriat Strategic în secolul 21 între SUA și România, care a fost semnat în toamna anului 2011.

Producătorul de automobile Ford a început producerea modelului B-max în craiova anul trecut, dar producția a fost sever afectată de slaba cerere pe piața europeană. Compania a construit 30.217 autovehicule anul trecut, reprezentând aproape 30% din producția estimată inițial, conform rapoartelor media. Fabrica din Craiova, care de asemenea cuprinde o linie de porducție pentru motoare, a devenit operațională în iunie.

Producătorul american de softuri Oracle intenționează să mai investească 100 de milioane de euro în romania, a declarat  în luna mai Dan Sova, tministrul delegat pentru proiecte de amploare în infrastructură și investiții străine.

În sectorul energetic, compania de petrol și gaze ExxonMobil a continuat activitățile de exploatare în Marea Neagră împreună cu compania austriacă OMV Petrom. Ân același timp, compania Chevron a primit dreptul de exploatare gaze de șist în România.

Sectoarele industriei alimentare, automobilelor, IT&C, energetice și protecției mediului sunt domenii care prezintă atractivitate pentru investitorii americani. Dezvoltarea rețelelor industriale IT și aeronautice a fost de asemenea menționată ca mijloc adițional de extindere a prezenței locale a companiilor americane. (sursa: business-review.eu)