"Cea mai puternică scădere, de aproximativ 50%, a fost înregistrată de România, care a beneficiat de imbolduri fiscale semnificative, iar cea mai mare creştere, de 20,8%, a fost înregistrată de Ucraina, pe fondul unui nou an de recesiune", se precizează în raport.

 

Sectoarele care au rămas prezente în statisticile de insolvenţă anul trecut au fost cele din zona comercială şi din zona construcţiilor.

 

Pentru majoritatea ţărilor, nivelul de insolvenţe încă nu a revenit la nivelul de dinaintea crizei din 2008. În Republica Cehă, au fost de aproape 4 ori mai multe insolvenţe decât în ​​2008, în Polonia, de 1,8 ori mai multe şi în Slovenia, de 2,2 ori mai multe. În acelaşi timp, firmele insolvente din Slovacia şi România încă sunt sub nivelul de dinaintea crizei.

 

Cu toate acestea, statisticile referitoare la insolvenţele din 2015 ilustrează o imagine pozitivă a companiilor din Europa Centrală şi de Est, tendinţă care ar trebui să persiste, deoarece corporaţiile continuă să beneficieze de un mediu economic favorabil, mai ales în comparaţie cu problemele întâmpinate de multe alte economii emergente.

 

"Condiţiile pentru afaceri vor rămâne încurajatoare, însă mai puţin decât anul trecut", a declarat Grzegorz Sielewicz, economist regional Coface pe Europa Centrală şi de Est. "Estimăm că insolvenţele vor scădea cu 5,3% în 2016", spune el.

 

Progresul regional este confirmat de evaluările riscului de ţară realizate de Coface, incluzând mai multe îmbunătăţiri în acest an. În Ianuarie, evaluarea Ungariei a fost ridicată la A4, în timp ce în Iunie, Letonia a fost actualizată şi ea la A4, Lituania la A3, România la A4 şi Slovenia la A3. Cele mai multe ţări din ECE au trecut, astfel, la un nivel de risc acceptabil.

 

Ritmul mediu de creştere al PIB-ului regional a fost de 2,6% în 2014, până la 3,3% în 2015. Industria exporturilor a beneficiat de o recuperare lentă, dar progresivă a principalelor sale destinaţii de tranzacţionare, Zona Euro. Mai mult, combinaţia de scădere a ratei şomajului, creştere a salariilor, inflaţie scăzută, scădere a preţurilor pentru materii prime şi cele mai scăzute rate ale dobânzii din istorie, au făcut din consumul privat un factor cheie pentru dezvoltare.

 

Cu toate că economiile din ECE au beneficiat deja de investiţii cofinanţate de UE pentru câţiva ani, ritmul de utilizare a accelerat în 2015.

 

De asemenea, 2015 a fost ultimul cu acces la finanţarea UE din bugetul pentru perioada 2007 - 2013. Aceste investiţii au avut o contribuţie semnificativă la creşterea înregistrată de economiile din ECE anul trecut, mai precizează studiul realizat de Coface. (sursa: zf.ro)