Din totalul de 2,56 milioane de mp dați în folosință , 43% - respectiv 1,1 milioane mp - sunt birouri de clasa A.

Cele mai mari proiecte imobiliare de birouri care urmează a fi livrate până la finalul acestui an sunt: Metroffice, dezvoltat de Immofinanz, cladirea B a proiectului Oregon Park, dezvoltat de Portland Trust, cladirea C a proiectului Hermes Business Campus dezvoltat de Atenor Group.

După primele 9 luni ale lui 2016, rata de neocupare a spațiilor de birouri este de 12,3 % dar cea a proiectelor de clasa A este de sub 10%, în timp ce nivelul chiriei prime a rămas constant la 18,5 euro/mp.

„Numărul mare de proiecte anunțate pentru următoarea perioadă ar putea însemna și mai multă presiune pe chiria netă”, mai arata analizele CBRE.

Cererea nouă de spații de birouri a avut o pondere de 23% din cererea totală, respectiv 268.300, în timp ce extinderile de spații au reprezentat 37%  din total cereri,  adică 170,400 mp, conform rapoartelor CBRE.

“Acest lucru reflectă faptul ca spatiul nou de spatii de birouri este absorbit și că există o creștere permanentă a cererii. Ne așteptăm ca acest lucru să continue și în trimestrele viitoare; creșterea vine în special din partea companiilor de IT, a celor din sectoarele industrial și energetic, industria ușoaăa, servicii financiare, dar și din sectorul public”, spune Mihai Păduroiu, MRICS, Head of Advisory & Transaction Services | Investor Leasing | Office, CBRE. (sursa: profit.ro)