Având în vedere că stocul de birouri din București a rămas constant, gradul de neocupare a scăzut la aproximativ 8,2% în trimestrul al treilea, de la 9,3% la jumătatea anului, potrivit unei analize a companiei Cushman & Wakefield Echinox.

Din suprafata totală tranzactionata, contractele reînnoite reprezintă aproape 8000 mp, relocările aproximativ 23.000 mp, in timp ce spatii cu o suprafata de aproximativ 37.000 mp au fost inchiriate de companii care se extind sau au decis sa inceapa noi operatiuni in Bucuresti.

Cea mai mare parte a cererii a fost generată de companiile IT & C și BPO, care au închiriat spații cu o suprafață cumulată de 55.000 mp în trimestrul III, ceea ce înseamnă 80% din volumul tranzacțiilor.

”Piaţa de birouri are fundamente solide, bazându-se pe o cerere sănătoasă venită în special din partea unor corporaţii internaţionale care găsesc în Bucureşti şi în celelalte centre universitare din ţară un mix optim între calitatea angajaţilor, nivelul salarial şi valorile de închiriere. Ne asteptăm ca nivelul tranzacţiilor să accelereze în perioada următoare, în condiţiile în care 2018 se anunţă un an cu livrări semnificative, de peste 300.000 de metri pătraţi în Bucureşti şi aproximativ 100.000 mp în oraşele regionale”, spune Mădălina Cojocaru, Partner, Office Agency C&W Echinox.

În ceea ce privește zonele preferate, 33% din suprafața tranzacționată se află în clădirile din Pipera, urmate de zona de vest (22%), în timp ce tranzacțiile din nord-centru, cele mai dinamice din ultimii ani, au reprezentat doar 9% , ținând seama de faptul că gradul de neocupare a fost de 4%, iar pentru acest an nu se așteaptă noi livrări.

În general, în primele nouă luni ale anului, spațiul de birouri tranzacționat a fost de 238.000 mp, o scădere cu 7% față de perioada similară a anului 2016. (sursa: zf.ro)