Chiriasii, majoritatea din domeniul IT&C, au ales cladiri recent construite, precum United Business Center Tower si Cluj Business Center in Cluj-Napoca, United Business Center in Iasi, Centrul de Afaceri Sibiu (in Sibiu) si Fructus Plaza, din Timisoara.

"Majoritatea companiilor ce au deschis in 2013 birouri in orasele mari din tara sunt din domeniul IT&C (57%), urmate de domeniile serviciilor profesionale si serviciilor financiare, care cumuleaza aproximativ 20% din tranzactii", a declarat, intr-un comunicat, Alexandru Petrescu, managing partner Esop Consulting l CORFAC International, citat de Mediafax.

In opinia sa, marirea numarului si volumului de tranzactii incheiate in afara Capitalei se datoreaza pe de o parte limitarilor de personal cu care se confrunta companiile din domeniul IT&C in expansiunile lor pe piata din Bucuresti si deopotriva cresterii ofertei de spatii de birouri de calitate in marile orase, care sunt totodata centre universitare dezvoltate, cu o buna pregatire a fortei de munca, inclusiv pentru domeniul IT&C.

Anul trecut in Bucuresti au fost inchiriate birouri totalizand 291.588 mp, iar Cluj-Napoca a fost cea mai cautata destinatie din afara Capitalei, cu 9.609 mp. In Iasi au fost inchiriati 5.020 mp de birouri, in Sibiu - 4.400 mp, in Timisoara - 3.989 mp, in Brasov - 180 mp si in Tulcea - 100 mp.

Cea mai mare tranzactie de birouri din afara Bucurestiului din 2013 a fost inchirierea unui spatiu de 5.220 mp in cladirea United Business Center Tower, din Cluj-Napoca, de catre compania IT&C Endava.

Acest lucru a dus si la schimbarea clasamentului in topul oraselor din tara la inchirierea de birouri. Astfel, daca la sfarsitul trimestrul trei pe primul loc se afla orasul Iasi, pe doi Sibiu si pe locul trei Cluj-Napoca, la sfarsitul anului pe primul loc a trecut Cluj-Napoca.

 

"De remarcat faptul ca anul 2013 a evidentiat un ritm de tranzactionare mai accentuat in Cluj-Napoca, un centru universitar cu traditie in Romania, iar in rest s-a realizat o distributie relativ echilibrata a tranzactiilor intre celelalte trei mari orase aflate in competitie- Iasi, Sibiu si Timisoara, unde s-au inregistrat inchirieri totale cuprinse intre 3.900 si 5.000 mp", a adaugat Petrescu. (sursa: wall-street.ro)