La polul opus se situează angajaţii din Finlanda şi Franţa, care pe parcursul unei săptămâni au lucrat 37,3 ore, potrivit unui raport al Fundaţiei Europene pentru Îmbunătăţirea Condiţiilor de Muncă şi Viaţă (Eurofound). Orele lucrate se referă doar la locul de muncă principal, excluzând o a doua slujbă sau activităţi part-time.

 

Numărul mai mic de ore lucrate de francezi şi finlandezi înseamnă că aceştia s-au aflat la serviciu pe parcursul unui an cu peste 4 săptămâni mai puţin decât românii.

 

Angajaţii din România sunt urmaţi de cei din Luxemburg şi Marea Britanie (40,9 ore/săptămână), Portugalia (40,4 ore), Germania (40,3 ore) şi Polonia (40,2 ore).

 

În zece dintre cele 13 ţări care au aderat la UE începând din 2004, numărul de ore lucrate pe săptămână s-a situat peste media UE de 39,5 ore. Astfel, în rândul celor 13 ţări, doar Ungaria (39,1 ore), Malta (39,2 ore) şi Slovacia (39,3 ore) au avut un program de lucru mai redus.

 

Numărul de ore lucrate pe săptămână a fost anul trecut mai mare decât cel negociat colectiv în 20 din ţările UE. În România, programul de lucru negociat colectiv este de 40 de ore pe săptămână în România, maxim în UE.

 

Eurofound este un organism comunitar înfiinţat în 1975 de Consiliul European, pentru a contribui la planificarea şi proiectarea unor condiţii mai bune de viaţă şi muncă în Europa. (sursa: mediafax.ro)