"Faptul că România se clasează pentru al doilea an consecutiv în prima treime a clasamentului Paying Taxes este un lucru pozitiv. Prin reducerea CAS din toamna anului 2014, România a reuşit să scadă rata totală de impozitare faţă de anul trecut de la 43,2% la 42%. Astfel că, în ediţia din acest an, România se clasează înaintea Bulgariei (88), Republicii Cehe (122), Slovaciei (73), Poloniei (58) şi Ungariei (95), însă în urma Croaţiei (38), Sloveniei (35) şi ţărilor baltice (Estonia 30, Letonia 27 şi Lituania 49)", a declarat într-un comunicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanţă Fiscală şi Juridică din cadrul PwC România.

 

Ea a arătat că acest lucru subliniază necesitatea continuării în ritm susţinut a reformelor înregistrate în ultimii ani şi că intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal va reprezenta un impuls semnificativ în acest sens.

 

România a consemnat în acest an o rată totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor şi contribuţiilor suportate de către o firmă ca procent din profit, de 42%, sub media statelor din Europa Centrală şi de Est (45%) şi aproape de media globală (40,8%).

 

La timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală, România se poziţionează printre fruntaşii Europei Centrale şi de Est, cu 159 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie regională de 218 de ore şi un nivel global de 261 de ore.

 

O companie de talie medie din România trebuie să efectueze 14 plăţi de taxe anual, faţă de o medie regională de 9,5 plăţi si o medie globală de 25,6 de plăţi.

 

"Chiar dacă România a făcut progrese importante în ultimii ani la acest indicator, întrucât a fost recunoscut sistemul de declarare şi plată online (de la 39 plăţi în Paying Taxes 2014 s-a ajuns la 14 plăţi în Paying Taxes 2016, lucru care a generat şi o creştere semnificativă în clasamentul global, de la locul 134 la locul 55), tot ne situăm la limita superioară prin raportare la alte state din Europa Centrală şi de Est. Acest lucru este din cauza faptului că, pe lângă impozitele şi taxele cunoscute, mai sunt şi plăţi datorate bugetului local", se mai arată în comunicat.

 

Studiul "Paying Taxes 2016" ia în calcul toate taxele şi contribuţiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele şi contribuţiile calculate includ impozitul pe profit, contribuţiile sociale şi taxele cu forţa de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăţi, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câştigurile de capital, taxele pe tranzacţii financiare, taxele de colectare a deşeurilor, impozitele pe flotă şi taxele pentru drumuri şi alte mici taxe şi impozite.

 

Raportul analizează uşurinţa plăţii taxelor în 189 de state la nivel global, luând în calcul rata totală de impozitare, timpul necesar conformării cu legislaţia fiscală (numărul de ore pe care le alocă o firmă pentru a respecta obligaţiile de raportare şi de plată a taxelor impuse) şi numărul de plăţi pe care trebuie să le facă o companie pentru a-şi îndeplini obligaţiile fiscale. (sursa: zf.ro)