Institutul precizeaza in ultima sa analiza privind investitiile straine directe, ca regiunea a fost afectata de fenomenul de deleveraging si ca 11 dintre cei mai noi membri UE au avut scaderi ale investitiilor straine directe de aproape doua treimi, noteaza Xinhua.

 

Dintre aceste tari aderate la blocul comunitar, doar Romania si Bulgaria au avut cresteri ale investitiilor straine directe, de 27,4% si respectiv 2,1%. Economistul Gabor Hunya, din cadrul WIIW, a declarat ca este optimist in privinta viitorului a numai 'sapte sau opt' din aceste tari.

 

Cele mai mari state din Comunitatea Statelor Independente, printre care Rusia si Ucraina, au inregistrat in 2013 cresteri considerabile ale investitiilor straine directe, de peste 25%, in timp ce statele din alcanii de Vest au inregistrat o crestere mai moderata, de circa 2%.

 

Economistii institutului sustin ca se asteapta ca investitiile straine directe din Rusia sa se injumatateasca la 41 de miliarde de dolari, dar a adaugat ca tara este un 'caz special', din cauza fluctuatiilor fluxurilor de capital ale companiilor ruse cu sediul peste hotare.

 

WIIW prognozeaza ca investitiile straine directe vor ramane relativ neschimbate in sud-estul Europei si arata un 'un optimism moderat' in cazul Turciei, din cauza incertitudinilor politice, mai scrie Xinhua. (sursa: business24.4o)