Rata anuală a inflației în zona euro și în UE a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, deși prețurile de consum s-au situat la minus 0,1%, față de minus 0,2% în aprilie.

 

În mai, 16 state membre au înregistrat rate anuale negative ale inflației, pe primele locuri fiind România (minus 3%), Bulgaria (minus 2,5%) și Cipru (minus 1,9%). La polul opus, cele mai mari rate anuale ale inflației s-au raportat în Belgia (1,6%), Malta (1%) și Suedia (0,8%).

 

Comparativ cu aprilie 2016, rata anuală a inflației a scăzut în nouă state membre, a rămas stabilă în opt țări și a crescut în 11 state.

 

În cazul zonei euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii prețurilor l-au avut restaurantele și cafenelele (cu o creștere 0,12 puncte procentuale), chiriile și tutunul (ambele cu o creștere de 0,07 puncte procentuale). De cealaltă parte, cel mai semnificativ impact negativ asupra inflației a venit din partea combustibililor pentru transport (minus 0,53 puncte procentuale), a combustibilului pentru încălzire (minus 0,2 puncte procentuale) și a gazelor naturale (minus 0,13 puncte procentuale).

 

Banca Centrală Europeană mizează pe o creștere a prețurilor de sub 2%, însă inflația în zona euro a fost sub această țintă încă de la începutul lui 2013, iar anul trecut a coborât chiar și în teritoriu negativ, în condițiile în care prețul la petrol s-a redus semnificativ. (source: AGERPRES)