Evolutia a fost influentata de scaderea vanzarilor de produse nealimentare (cu 26,1% brut fata de ultima luna din 2014), cea a vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (24,8%) si comertului cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (20,2%).

 

"Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna ianuarie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut cu 1,6%, ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+3,2%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+0,2%). Vanzarile de produse nealimentare au scazut cu 0,3%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

 

Fata de ianuarie 2014, cifra de afaceri pentru comertul cu amanuntul a avut un avans de 6,3% ca serie bruta, datorita cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (10,3%), comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (8%) si la vanzarile de produse nealimentare (2,3%).

Ca serie ajustata, indicatorul a fost mai mare cu 6,8%, ca urmare a majorarii livrarilor de alimente, bauturi si tutun (cu 7,6%), carburanti (5,2%) si marfuri nealimentare (4%). (sursa: dailybusiness.ro)