„In cadrul conferintei vom expune planul realizat pornind de la obiectivele principale ale acestui proiect: reabilitarea spatiului public prin configurarea de spatii prietenoase, dinamice, cu un design de un inalt standard de calitate, potrivite pentru deplasare, relaxare si socializare; refacerea tesutului urban din zona centrala care a fost «rupt» de «operatiunea centrul civic» din perioada lui Nicolae Ceausescu; crearea unei retele de strazi cu prioritate pentru biciclisti si pietoni, care sa strabata centrul; reamenajarea unor monumente istorice precum catacombele Hanului Stavropoleos si Curtea Veche; constructia unor spatii de parcare; realizarea a doua poduri pietonale in zona Tribunalului si zona Izvor. De asemenea, am vizat si punerea in valoare a unei esplanade din spatele Palatului Parlamentului. Valoarea totala a proiectului se ridica la aproximativ 200 de milioane de euro”, a precizat Gheorghe Patrascu, arhitectul sef al Capitalei.

 

Astfel, municipalitatea intentioneaza sa transforme zeci de strazi din centrul Bucurestiului in zone de promenada. Banii vor fi luati din buget dar si prin programe europene.

 

Din Strada Academiei vor mai ramane doar 3,5 metri latime pentru circulatia masinilor. Restul va fi dedicat pietonilor si biciclistilor. De la Piata Romana, Piata Revolutiei, Piata de Flori si inapoi pe Uranus, in zonele unde traseele pietonale se intersecteaza cu bulevarde mari si, deci, intens circulate sunt prevazute pasaje supraterane de sticla. In Piata Cantacuzino va exista unul dintre ele si va face legatura intre cele doua parcuri din zona.

 

Un alt proiect important al Primariei Capitalei este mutarea Bulevardului Unirii de pe centru pe margine. Zona centrala, unde sunt fantanile, dar si o buna parte din carosabil se vor transforma intr-un spatiu pietonal. Circulatia autoturismelor se va muta pe laterale, unde sunt acum trotuarele.

 

Si nici Piata Constitutiei nu va ramane asa. Aici ar trebui sa rasara un mic parc, iar parcarea se va muta in subteran.

 

"O sa incepem lucrarile la unele dintre proiecte in 2014 cu bani de la buget si cerem si finantare europeana", spunea la inceputul anului arhitectul sef al PMB. (sursa: dailybusiness.ro)