Fuziunea dintre cele două companii creează un gigant cu active în administrare în valoare de peste 24 mld. euro. Noul grup va deveni al treilea cel mai mare manager de active imobiliare de pe piaţa franceză.

AEW Europe  a fost deţinută de Natixis Global Asset Management (60%) şi CDC Group (40%). Participaţia CDC Group a fost achiziţionată de Natixis înainte de finalizarea tranzacţiei. De cealaltă parte, Ciloger era deţinută de La Banque Postale (90%) şi CNP Assurances (10%).

În noua structură, AEW Europe este controlată de Natixis în proporţie de 60% şi de La Banque Postale în procent de 40%. La Banque Postale este parte a grupului francez La Poste, care anul trecut a avut venituri de circa 23 mld. euro. Grupul este prezent în România din 2009 când a cumpărat 60% din compania de marketing direct Hit Mail.

AEW Global este o reţea de companii care administrează investiţii imobiliare, cu sediul central în Boston. Componenta europeană a grupului este AEW Europe, deţinută de grupul financiar francez Natixis şi afiliată reţelei AEW. Bancherul care se află la cârma Natixis, François Pérol, a fost consilierul economic al fostului preşedinte francez Nicolas Sarkozy şi managing partner al Rothschild Bank. AEW este singurul investitor imobiliar cu legături americane, prezent în România, care nu intră în categoria fondurilor de hedging, ci a investitorilor instituţionali, care îşi atrag capital de la fonduri de pensii, companii de asigurări sau instituţii private de învăţământ.

Cele două proprietăţi pe care AEW le deţine în România au fost cumpărate în vârful pieţei imobiliare, la preţuri uriaşe. Investitorul a achiziţionat în septembrie 2007 clădirea de birouri America House (foto) de la Globe Trade Centre pentru 120 mil. euro, la un randament (yield) de 5,5% - rămas până astăzi un record, şi la câteva luni distanţă a mai plătit 90 mil. euro pentru Promenada Mall din Târgu Mureş, cumpărat de la BelRom. Parcul de retail a ocupat locul 27 într-un top realizat de Capital pe baza cifrelor de afaceri raporate de cele 61 de centre comerciale moderne din România în 2015. Proiectul din Târgu Mureş a înregistrat afaceri de 5,3 mil. euro.

La sfârşitul lunii septembrie din 2015, portofoliul local al AEW era evaluat la 136 mil. euro. Pe durata crizei imobiliare, AEW a intrat în conservare, iar specialiştii preconizează că se va reactiva abia peste 3-4 ani, datorită profilului său conservator.

Natixis este divizia de servicii financiare şi asigurări a grupului BPCE (Banque populaire Caisses d'épargne), al doilea cel mai mare grup bancar din Franţa. Natixis Global Asset Management administrează în prezent active totale evaluate la peste 770 mld. euro. (sursa: capital.ro)