In aceeasi perioada a anilor 2012 si 2011, aceasta pondere nu a depasit 15%, diferenta datorandu-se numarului mare de contracte semnate in 2008-2009, care au termen de expirare anul acesta.

In majoritatea cazurilor, tranzactiile de renegociere vin la pachet cu extinderea perioadei contractuale, dar exista si un numar in crestere de tranzactii de renegociere pura.

In ceea ce priveste nivelul de cereri noi in piata, acesta este minoritar, sub 10% din suprafata total tranzactionata la nivelul intregului semestru. CBRE a realizat o tranzactie de acest tip in prima jumatate a anului, asistand o companie internationala din domeniul turismului, nou intrata pe piata din Romania.

Domeniul vedeta al tranzactiilor din piata de birouri a fost, in prima parte a anului 2013, sectorul financiar/bancar, 50% din suprafata total tranzactionata de CBRE in aceasta perioada fiind pentru companii din acest business.

CBRE Romania a intermediat noua tranzactii cu o suprafata totala de peste 18.000 de metri patrati, in exclusivitate pentru chiriasi internationali, pe piata locala a spatiilor de birouri in primul semestru al acestui an.

Majoritatea tranzactiilor companiei din perioada ianuarie – iulie a fost reprezentata de tranzactii de renegociere si prelungire a duratei contractuale, CBRE obtinand pentru clientii sai chiriasi reduceri de costuri in valoare totala de peste 4,2 milioane de euro.

„Tranzactiile realizate de CBRE in prima jumatate a anului sunt o dovada a cresterii activitatii din piata de birouri din Romania, care ar putea juca un rol important in dezvoltarea intregii piete locale de real estate. Observam doua mari tendinte pe aceasta piata: o continua necesitate a chiriasilor de a eficientiza costurile, precum si nevoia de a analiza in detaliu utilizarea optima a suprafetei inchiriate”, a declarat Razvan Iorgu, director general al CBRE Romania. (sursa: dailybusiness.ro)