Contractul de credit a fost incheiat recent, valoarea obligatiilor garantate, inclusiv principalul, accesoriile si costurile de executare fiind estimata la 45 de milioane de euro. Fondul Globalworth, fondat de Papalekas anul trecut pentru a aduce sub aceeasi umbrela toate proprietatile imobiliare detinute de acesta in Romania, a anuntat la sfarsitul lunii trecute ca se afla in negocieri avansate pentru incheierea unui acord de finantare pe termen lung, in valoare de 30 de milioane de euro, cu o banca importanta din Europa pentru TCI, la acea data fara nicio datorie.

 

TCI, localizata in Piata Victoriei din Bucuresti, a fost finalizata in anul 2012 si are chiriasi companii precum EY, Hidroelectrica, Deutsche Bank, Cegeka, dar si Ministerul Fondurilor Europene. Valoarea de piata a cladirii era estimata-la sfarsitul lunii iunie la 76,7 milioane de euro, noteaza Mediafax.

 

Globalworth a finalizat in acest an preluarea tuturor proiectelor in care Papalekas detinea prin diverse firme participatii majoritare sau minoritare, transferul fiind realizat la valori mai mici decat cea de evaluare. Proiectele preluate au fost cladirile de birouri Tower Center International, BOB si BOC, din Pipera si complexul rezidential Upground Estates. Papalekas mai are in dezvoltare o cladire de birouri in zona Floreasca Barbu Vacarescu - Bucharest One, unde Vodafone a inchiriat un spatiu de 15.000 de metri patrati.

 

Fondul a inregistrat venituri in valoare de 9 milioane de euro, in conditiile in care in portofoliu detine si fostul centru comercial City Mall, in curs de transformare in spatii de birouri, precum si mai multe terenuri pentru dezvoltari de birouri si rezidentiale. Din total, veniturile din chirii si service charge (servicii asigurate chiriasilor) totalizeaza 6,6 milioane de euro.

 

Activele fondului erau estimate la finele lunii iunie la 521 de milioane de euro, din care peste 390 milioane de euro proiectele finalizate. Cel mai scump activ al fondului este cladirea de birouri BOC (evaluata la 140,3 milioane de euro). Creditele cumulate aferente tuturor acestor proiecte se situeaza la peste 174 de milioane de euro. Papalekas este in ultimii ani unul dintre cei mai activi investitori imobiliari din Romania, unde este prezent de 15 ani. (Sursa: wall-street.ro)