Bucureştiul are aproape 2,5 mi­lioane de metri pătraţi de spaţii cu destinaţie office numai în cele peste 200 de clă­diri moderne, cărora li se adaugă imo­bile mai vechi sau vile de dimensiuni mai mari, transformate în birouri (cum este, de exem­plu, cazul vilei de pe bulevardul Kise­leff, fostul sediu al băncii ING), scrie revista Bu­siness Construct (http://www.zfcorporate.ro/business-construct/).

„În urmă cu douăzeci de ani, nu exista conceptul de eficientizare a spaţiului de lucru. Dar, în ultimii ani însă, companiile au de­venit mai preocupate de controlul cos­turilor şi au mizat pe eficienţă, ceea ce s-a tradus şi prin utilizarea cât mai bună a spa­ţiilor de birouri. În aceste condiţii, în funcţie de activităţile desfăşurate, unui angajat i se asigură până la zece metri pătraţi, faţă de 15 metri pătraţi în urmă cu zece ani“, spune Maria Florea, head of office agency-contractor JLL România. Faţă de acum douăzeci de ani, stocul de birouri din România a crescut de circa 70 de ori, ţinând cont că, la sfârşitul anilor '90, singurele centre moderne de afaceri erau Bucharest Financial Plaza, de pe Calea Victoriei, şi World Trade Center, din Piaţa Presei Libere, ambele în Bucureşti.

„În ceea ce priveşte spaţiile medii alocate unui angajat, acestea au început să scadă odată cu implementarea birourilor open space în marea majoritate a clădirilor care au devenit mai eficiente, cu mai puţine spaţii comune sau neutilizabile. În ultima perioadă, remarcăm însă o alocare tot mai generoasă de spaţii către zonele de leisure şi entertainment, în special în cadrul birourilor companiilor de IT, astfel că suprafaţa medie alocată unui angajat are o tendinţă de uşoară creştere“, spune Mădălina Cojocaru, partner office agency al DTZ Echinox.

Cu doar câteva săptămâni până la încheierea anului, dezvoltatorii imobiliari sunt pregătiţi să taie panglicile de inaugurare ale unor noi proiecte aflate acum pe ultima sută de metri.

În Bucureşti, peste 294.000 de metri pă­traţi de spaţii de birouri de clasa A vor fi li­vraţi până la finalul anului, potrivit celor mai recente date ale CBRE privind piaţa imo­biliară. În primul semestru, au fost daţi în fo­losinţă 155.500 de metri pătraţi, în opt proiecte.

Aproape jumătate din totalul spaţiilor de birouri deja livrate, respectiv 48%, se află în zona de nord a Capitalei, în cele trei mari proiecte dezvoltate aici, şi anume Global­worth Tower şi Gara Herăstrău Office Building, operate de Globalworth, precum şi ultima clădire din proiectul Green Court Bu­charest, dezvoltat de Skanska, cu o su­prafaţă totală închiriabilă de 15.670 de metri pătraţi.

„Din totalul spaţiilor de birouri anunţate până la sfârşitul acestui an, 68% se află situate în zona Pipera. O cincime din spaţiile de birouri noi din Pipera, respectiv 22%, o reprezintă prima fază a proiectului Metroffice dezvoltat de Im­mofinanz, a cărui li­vra­re este prevăzută pen­tru trimestrul al patrulea din 2016“, arată datele prelucrate de CBRE.

Vastint România avansează cu lucrările de construcţie la pro­iectul imobiliar Tim­­puri Noi Square, unul dintre cele mai mari din zona cen­trală a Bu­cureştiului. Ansam­blul va avea în total 100.000 de metri pătraţi închi­riabili şi va cuprinde atât spaţii pentru birouri, cât şi o zonă de retail şi una rezidenţială. În prezent, au fost începute lucrările de construcţie pentru o suprafaţă de 34.000 de metri pătraţi, adică primele două din cele trei clădiri care vor alcătui întregul proiect în final.

Investiţia pentru această etapă de dezvoltare este de circa 50 de milioane de euro, sumă în care intră şi costurile cu terenul, potrivit esti­mărilor ZF. Fiecare dintre cele două clădiri va avea câte zece etaje, spaţiul fiind potrivit pen­tru mai mult de 3.000 de angajaţi.

Tot din complexul Tim­puri Noi Square, amplasat de-a lungul Splaiului Unirii, la intersecţia cu strada Nerva Traian, vor face parte şi 50.000 de metri pătraţi de spaţii rezidenţiale. După ce partea de birouri va fi gata, constructorii se vor apuca de construcţia zonei rezidenţiale. (sursa: zf.ro)