Portland Trust a prezentat recent intr-un eveniment tehnologiile folosite pentru a reduce consumul de energie in cladirea de birouri Floreasca Park, care va fi finalizata in acest an. Floreasca Park este al saptelea proiect dezvoltat de Portland Trust in Romania, cu o suprafata de 38.000 mp de birouri. Floreasca Park este astfel realizat pentru a atinge standardele BREEAM pentru calificativul "Excelent".

Printre tehnologiile utilizate pentru reducerea consumului in proiect se numara puturile de 120 de metri adancime, una din principalele componente ale sistemului de incalzire si racire care urmeaza sa fie implementate in cadrul cladirii de birouri Floreasca Park. Bazata pe un „sistem cu pompe de caldura geotermala”, tehnologia utilizata in premiera pentru o cladire de birouri, foloseste temperatura proprie si masa termica a solului pentru a incalzi si a raci cei 38.000 mp de spatii de birouri. Pe baza acestui sistem se economiseste pana la 40% din costurile pentru aer conditionat, avand astfel o contributie foarte mare pentru sustenabilitatea proiectului.

Pe langa sistemul cu pompe de caldura geotermala, Floreasca Park dispune in plus de geamuri duble speciale, combinate cu un sistem de reflectie anti-caldura pe fatada de la sud si vest pentru a reduce retentia energiei solare si de aripioare verticale pe fatada de vest pentru a minimiza patrunderea luminii soarelui. (sursa: wall-street.ro)