Datele arată modificări față de raportul anterior privind tendințele economice, publicat la finalul lunii trecute, care indica o scădere mai temperată a activității în comerț și construcții,  pentru perioada noiembrie-ianuarie, și estimări mai optimiste pentru industrie, scrie News.ro. 

Singura creștere - modestă - a activității, în intervalul decembrie-februarie, este așteptată în servicii, cu un sold conjuctural de +3%, în timp ce în industria de prelucrare este estimat cel mai modest declin, cu -5%, față de +2% în raportul anterior.

"Pentru activitatea de fabricare a produselor din tutun se va înregistra tendință de scădere mai semnificativă (sold conjunctural -36%)", se arată în raportul INS.

Soldul conjunctural reflectă diferența dintre așteptările pozitive și cele negative exprimate de către managerii chestionați. Un sold pozitiv reflectă un număr mai mare de companii care au așteptări de creștere a activității sau a comenzilor, în timp ce un sold conjunctural negativ reflectă așteptări de scădere a activității în sectorul analizat.

În schimb, managerii au așteptări pesimiste în privința activității din construcții, cu un sold conjunctural de -34% (față de -32% în raportul precedent), situație obișnuită în perioada iernii, când activitatea din construcții scade semnificativ. 

De asemenea, activitatea din comerțul cu amănuntul ar urma să intre în declin până în februarie, soldul conjunctural fiind de -14%.

Managerii prevăd o stabilitate a forței de muncă în industrie și servicii și o scădere în comerț și mai ales în construcții.

Astfel, în comerț se așteaptă o scădere a numărului de salariați, cu un sold conjunctural de -16%, în timp ce în construcții așteptările sunt chiar mai slabe, cu un sold conjunctural de -21%.

În servicii și în industrie sunt estimate creșteri moderate ale personalului, cu solduri conjuncturale de +4%, respectiv +1%.

Ancheta Institutului Național de Statistică mai arată că managerii se așteaptă la o ușoară scădere a prețurilor în construcții până în luna februarie, cu un sold conjunctural de -6%, și la stagnări ale prețurilor în celelalte sectoare. (sursa: profit.ro)