Volumul lucrarilor de constructii a scazut in primele noua luni cu 10,8% ca serie bruta si cu 11,7% ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, cu toate ca in septembrie a avansat cu 22,3% serie bruta comparativ cu august, potrivit datelor INS. Ca serie bruta, s-au inregistrat scaderi la lucrarile de reparatii capitale cu 19,7%, lucrarile de intretinere si reparatii curente cu 13,2% si cele de constructii noi cu 7,8%, se arata inr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS), potrivit Mediafax.

 

Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor s-a redus cu 26% la constructiile ingineresti, in timp ce cladirile rezidentiale si cele nerezidentiale au consemnat un plus de 31,2%, respectiv 10,3%. Ca serie ajustata, scaderea evidentiata pe industrie s-a regasit in lucrarile de reparatii capitale (-19,6%), lucrarile de intretinere si reparatii curente (-13%) si in cele de constructii noi (-10,5%). Constructiile ingineresti au avut un regres de 28,3%, pe cand cladirile rezidentiale si cele nerezidentiale au crescut cu 33,6%, respectiv cu 8,1%.

 

In septembrie, volumul lucrarilor de constructii a crescut fata de august cu 22,3% serie bruta, datorita lucrarilor de intretinere si reparatii curente (+28,4%), celor de constructii noi (+23,6%) si lucrarilor de reparatii capitale (+5%). Constructiile ingineresti au avut un avans de 28,6% in septembrie, cladirile rezidentiale de 19%, iar cele nerezidentiale de 15%. In functie de seria ajustata, constructiile au consemnat un plus de 7,8%.

 

Fata de septembrie 2013, volumul lucrarilor de constructii a crescut cu 3,5% serie bruta, dar ca serie ajustata s-a redus cu 1,8%, influentat de lucrarile de reparatii capitale, care s-au redus cu 22,4%, si cele de intretinere si reparatii curente, in scadere cu 4,4%. Lucrarile de constructii noi au crescut insa cu 9,8%. (sursa: wall-street.ro)