Evoluţia bună a indicatorilor macroeconomici în 2013 a făcut ca Moody's să modifice recent perspectiva ratingului "Baa3" al României de la negativă, la stabilă, iar un raport al Erste Research Group arată că şi Sandard & Poor's ar putea creşte rating-ul României la „investment grade".

 

Omul de afaceri Liviu Tudor, ocupantul locului 18 în Top 300 Capital, cu o avere estimată la 248-249 milioane de euro, dar şi cel mai mare proprietar român de spaţii de birouri (150.000 mp), este convins că România va primi „investment grade-ul", care va atrage investitorii de portofoliu. Iar de aici, Liviu Tudor crede că România va urma acelaşi drum de dezvoltare ca al Poloniei.

 

"Eu cred că investitorii instituţionali vor căuta şi influenţa România să se dezvolte ca Polonia, fiindcă au avut o frumoasă poveste de scucces în Polonia. În următorii zece ani vom avea un drum spectaculos ca al Poloniei. Suntem ultima mare ţară din est cu volum comparabil cu al Poloniei în cadrul UE. Cred că vor fi eforturi şi din partea noastră, dar şi din partea lor să avem o poveste similară de succes cu a Poloniei. Chiar cred în povestea asta", a declarat Liviu Tudor într-un interviu pentru ECONOMICA.NET.

 

"Ne lipsesc lucruri care par că se îndreaptă, din cât îmi dau eu seama. Simt apetitul investitorilor, de altfel e normal, e teriotoriu european, membru UE, cu legislaţie europeană, ar trebui să fie foarte simplu pentru investitorii strategici şi profesionişti să vină într-un astfel de teritoriu.

Se va întampla, în opinia mea, să obţinem şi investment grade, şi atunci vor veni şi investitorii de portofoliu, investitorii grei şi sperăm să asistăm la o dezvoltare similară cu a Poloniei. Birouri importante ale multinaţionalelor vor migra în România şi vom obţine o masă şi mai mare a birourilor de clasa A în Bucureşti şi în ţară. Până atunci însă, cred că este mai precaut să nu faci dezvoltări specultive", a mai declarat Liviu Tudor.

 

Totuşi, pentru ca investitorii să fie atraşi de România, va trebui ca semnalul să pornească şi de la bănci. Or, băncile nu au acum apetit pentru imobiliare, mai spune Tudor. Piaţa românească va mai avea de aşteptat.

 

Dintre toate segmentele pieţei imobiliare, sectorul birourilor a fost mai puţin afectat. Clădirile de birouri nu s-au închis ca mallurile, nu au intrat în insolvenţă pe capete la fel ca proiectele rezidenţiale, şi nici nu s-au înregistrat scăderi dramatice, la fel ca în cazul preţurilor la terenuri.

 

Liviu Tudor spune că segmentul de birouri din România a stat într-o poziţie privilegiată în aceşti cinci ani de criză. Multinaţionalele nu au plecat, ba mai mult, altele au fost atrase de potenţialul pieţei autohtone. Avantajele care fac România atractivă pentru relocări de afaceri mari sunt chiriile sustenabile şi mai mici decât în Occident, dar şi angajaţii calificaţi, cu salarii competitive.

„Polonia e din ce în ce mai puţin atractivă, pentru că acolo cresc costurile şi sperăm ca atunci când obţinem riscul de ţară superior, să asistăm şi la o creştere mai accentuată la o migraţie de birouri multinaţionale în România. Anul acesta, chiar asistăm la multe cereri de firmei noi, care vor să îşi deschidă birouri în Romania. (Sursa: economica.net)