Sectoarele cu cel mai mare potențial de creștere sunt, în opinia sa, energia, transporturile, IT-ul, băncile, construcțiile, agricultura și sănătatea. IT-ul și agricultura, de exemplu, au o pondere tot mai importantă. IT-ul reprezintă 6% din PIB, dar, în opinia lui Konieczny, are potențial să atingă cel puțin 10% în următorii ani datorită infrastructurii solide, costurilor reduse și forței de muncă bine pregătite.

 

"Fundamentele macroeconomice sunt pozitive — datoria publică se situează sub 40% din PIB, deficitul bugetar a fost ținut sub control în ultimii ani, deficitul de cont curent a coborât sub 1% din PIB, pentru prima dată în ultimii 25 de ani, iar inflația este la minime istorice. Cu alte cuvinte, România este într-o formă bună după încheierea programului cu Fondul Monetar Internațional', apreciază Greg Konieczny, vicepreședinte executiv al Templeton Emerging Markets Group și manager al Fondului Proprietatea.

 

România s-a remarcat drept una dintre cele mai performante economii din Uniunea Europeană în 2015. Ritmul de creștere din trimestrul al treilea plasează economia românească pe locul al doilea în UE, după Cehia, iar specialiștii se așteaptă la un avans al PIB de aproape 4% pentru întregul an 2015. Totodată, Greg Konieczny prognozează o accelerare în 2016, datorită expansiunii consumului, a investițiilor, susținute de absorbția îmbunătățită a fondurilor europene, și a dobânzilor, aflate la minime istorice.

 

'Consumul intern a crescut puternic în 2015 (cu un ritm de aproape 5%) și ar trebui să accelereze anul acesta pe fondul reducerii TVA și al măririi salariilor în sectorul public. Ca urmare, rata de creștere economică ar putea depăși nivelul de 5% în 2016', spune Greg Konieczny.

 

Piața locală de capital are, la rândul său, un potențial de creștere semnificativ, iar acest lucru a fost vizibil anul trecut, când s-a situat printre cele trei piețe de frontieră care au avut o performanță pozitivă în 2015. Ofertele publice inițiale reprezintă un motor important de dezvoltare pentru piața de capital, care, în acest moment, se situează la doar 14% din PIB, unul dintre cele mai reduse niveluri din regiune (în Polonia 64% din PIB, în Ungaria 55%, în Austria 26% și în Cehia 22%). Listarea unor noi companii nu doar ar conduce la creșterea lichidității și la atragerea de noi investitori, dar ar asigura și o expunere mai mare a fondurilor de pensii pe piața locală. De asemenea, ar ajuta la continuarea creșterii sectorului fondurilor mutuale.

 

Un important punct de atracție pentru investitori este reprezentat de faptul că societățile listate la bursa locală sunt subevaluate. Totuși, având în vedere creșterea economică puternică și perspectivele pozitive, diferențialul dintre valoarea percepută și fundamente va începe să se restrângă. Greg Konieczny consideră că acum este momentul potrivit pentru a cumpăra acțiuni românești. (Sursa: AGERPRES)