WELL Building Standard este primul sistem care asigură o interacțiune sănătoasă a angajatului cu spațiul în care lucrează si a fost lansat în SUA de către International WELL Building Institute în 2014 și a fost conceput pentru a completa sistemele de certificare LEED sau BREEAM New Construction, care sunt orientate spre specificațiile tehnice ale unei clădiri.
 
În schimb, standardul WELL impune respectarea condițiilor de sănătate și bunăstare a ocupanților, precum și o reevaluare periodică, o dată la trei ani, pentru a se asigura că proiectul menține același nivel ridicat de proiectare, întreținere și operațiuni în timp.

Aproximativ 90% din timpul unei persoane este petrecut în interior, un mediu cu o influență puternică asupra modului de viață. Spațiile certificate de bună calitate sunt concepute pentru a îmbunătăți nutriția, activitatea fizică, starea de spirit, productivitatea și performanța oamenilor care muncesc, locuiesc sau cumpără în interiorul lor. De asemenea, calitatea și accesibilitatea aerului, apei și a luminii naturale sau artificiale ar trebui optimizate, iar spațiul ar trebui să fie confortabil și să susțină sănătatea cognitivă și emoțională prin design și tehnologie.

Obținerea certificării WELL aduce o valoare adăugată oricărui proiect imobiliar prin apropierea și înțelegerea componentei umane care este, în fond, utilizatorul său final. Astfel, beneficiile WELL se răsfrâng la nivel de angajat – productivitate și satisfacție la locul de muncă –și, de asemenea, la nivel de companie – atragerea și retenția talentului, clienților și investitorilor, conform reprezentantilor Colliers.
 
Având în vedere excelenta sinergie pe care WELL o are cu principalele standarde de certificare a durabilității utilizate în România (LEED și BREEAM), specialiștii Colliers se așteaptă, în primul rând, la un interes sporit din partea clădirilor în faza de proiect sau în construcție timpurie, care vizează deja LEED sau certificare BREEAM.
 
Cererea va crește treptat, pe măsură ce vor fi finalizate primele clădiri cu certificate WELL, iar chiriașii și angajații lor vor deveni conștienți de toate beneficiile pe care le primesc lucrand în astfel de clădiri. În același timp, cererea va crește datorită politicilor globale ale chiriașilor care operează în clădiri certificate, dar și datorită competitivității sporite a pieței și dorinței dezvoltatorilor de a respecta cele mai înalte standarde de sustenabilitate, sănătate și productivitate. (sursa: constructiv.ro)