"Eforturilor sustinute depuse in ultimul timp de Guvern pentru mentinerea unui nivel stabil si scazut de impozitare a contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Jones Lang LaSalle semnaleaza riscurile care pot afecta imaginea Romaniei din punct de vedere al investitiilor, generate de cresterea potentiala a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%", se arata intr-un comunicat al firmei de servicii imobiliare, citat de Mediafax.

Reprezentantii JLL apreciaza ca o eventuala crestere a cotei unice de impozitare va afecta atractivitatea Romaniei in randul investitorilor, foarte atenti la acest aspect cand evalueaza o viitoare destinatie pentru extindere.

"Romania este analizata cu restul tarilor din CEE (Europa Centrala si de Est). Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei", a spus Klomp.

In opinia sa, cresterea impozitelor, fara a avea o strategie clara de investitii, nu este o decizie inteleapta.

"In ceea ce priveste piata imobiliara, sectorul de birouri si industriale vor fi probabil cele mai afectate in timp ce afacerile chiriasilor si, cu siguranta, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectata lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza Romania nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil si ar putea amana intoarcerea lor sau intrarea pe piata romaneasca. Fara o strategie clara de vanzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor in noi proiecte", a explicat Klomp.

 

In acelasi timp, reprezentantul JLL arata ca in ciuda unei posibile scaderi compensatorii de doua puncte a TVA, cresterea impozitului pe venitul personal este de natura sa conduca la o scadere a vanzarilor cu amanuntul, ceea ce va afecta piata de retail locala. (sursa: wall-street.ro)