"Europa Centrala si Romania arata chiar un pic atractive", a declarat Charles Robertson, economist sef la banca de investitii Renaissance Capital, concentrata pe pietele emergente. Regiunea este o investitie sigura intr-o perioada in care investitorii vor sa evite expunerea la declinul preturilor materiilor prime, la interventiile autoritatilor chineze in piata si la incertitudinile create de solvabilitatea Greciei, scrie Mediafax.

 

Bursa de Valori Bucuresti este pana in prezent piata de frontiera cu cea mai buna evolutie la nivel global in acest an, a spus Robertson, avansul BVB de la inceputul anului fiind de 9%. "Atunci cand nu-ti plac materiile prime - investitorii fiind precauti fata de Rusia si Africa de Sud - si nu-ti place nici situatia din Turcia, unde ajungi? Ajungi in Polonia, Cehia, Ungaria. Acestea nu sunt tari lovite de scaderea cotatiilor materiilor prime, cauzata de China, din contra, sunt beneficiari", a declarat Robertson.

 

Temerile legate de ritmul cresterii economice din China, de interventiile in piata si de volatilitatea bursei au lovit pietele materiilor prime si au accelerat scaderea acestora, in contextul in care cotatia petrolului se afla deja la jumatate fata de mijlocul anului trecut. Banca centrala a Chinei a socat miercuri pietele financiare pentru a doua zi consecutiv, dupa ce depreciat yuanul in raport cu dolarul american. Aceste masuri au venit dupa interventii masive in ultimele saptamani pentru stabilizarea pietei de capital. Indicele Shanghai Compozit se afla cu aproximativ 25% sub maximul inregistrat in iunie.

 

Tarile din Europa Centrala si de Est sunt beneficiare ale preturilor mai mici la petrol si materii prime, putine dintreb acestea avand legaturi comerciale cu China, a afirmat Timothy Ash, analist pentru piete emergente la Nomura International. "Analizand pietele emergente, locuri in care «poti fugi sa te ascunzi» sunt probabil in Europa Emergenta - Europa Centrala, Tarile Baltice si Balcanii", a scris Ash intr-o nota catre analisti si investitori.

 

Totodata, regiunea a beneficiat de legaturile stranse cu Germania, cea mai mare economie din Europa, a declarat Bob Parker, consilier pentru investitii, strategie si cercetare la Credit Suisse. Tarile precum Romania si Bulgaria au fost afectate de legaturile puternice ale sectoarelor bancare cu Grecia, dar multe economii din regiune continua sa exporte semnificativ in Germania.

 

"Daca accepti rationamentul ca masurile masive de stimulare din zona euro sustin economia Germaniei si consideri, ca mine, ca in Germania cresterea accelereaza si trece de 2%, atunci trebuie sa investesti in Europa Centrala, care este ieftina si isi trage o mare parte din forta din recuperarea Europei", a spus Parker. Grecia ramane, insa, un motiv de ingrijorare pentru cei care investesc in regiune, potrivit Capital Economics. Cele mai vulnerabile la o eventuala iesire a Greciei din zona euro sunt Serbia si Bulgaria, dar si alte tari din regiune, printre care si Romania, au legaturi semnificative la nivel de sistem bancar cu Grecia. (sursa: wall-street.ro)