Potrivit aceleiasi surse, scaderile din trimetrul al treilea sunt datorate in principal utilajelor (inclusiv mijloace de transport) si lucrarilor de constructii noi - contractie de 22,3%, respectiv cu 2,6%.

Comparativ cu trimestrul III 2012, in trimestrul III 2013 se constata o crestere a ponderii lucrarilor de constructii noi in total investitii nete cu 3,4 puncte procentuale, si in alte cheltuieli cu 1,8 puncte procentuale. Ponderea investitiilor nete in utilaje (inclusiv mijloace de transport) a scazut cu 5,2 puncte procentuale

Investitiile concretizate in lucrari de constructii noi, in perioada 1.I-30.IX.2013, au insumat 21,56 miliarde lei, reprezentand 47,2% din total, fata de 50,7% cat a reprezentat in perioada 1.I-30.IX.2012. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au insumat 20 de miliarde lei, reprezentand 43,8% din total, fata de 41,3% in perioada 1.I-30.IX.2012.

Ramurile in care s-a realizat un volum mai mare de investitii nete sunt in industrie si comert/servicii (comertul cu ridicata si amanuntul, repararea autovehiculelor).

Investitiile nete (noi) reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate asupra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati (taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.).

Nu se cuprinde in volumul investitiilor nete valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice (considerandu-se investitii doar sumele cheltuite ulterior cumpararii lor, pentru continuarea procesului de investitii).

 

Investitiile cuprind urmatoarele elemente de structura: lucrari de constructii (inclusiv lucrari de instalatii si de montaj al utilajelor tehnologice si functionale); utilaje (cu si fara montaj); mijloace de transport; alte cheltuieli de investitii (cheltuieli pentru lucrari geologice si de foraj, pentru cumpararea animalelor de munca, de productie si reproductie, plantatii de vita de vie, pomi, impaduriri, cheltuieli pentru achizitionarea obiectelor de inventar gospodaresc de natura mijloacelor fixe, cheltuieli pentru studiile de cercetare si proiectare legate de obiectivele de investitii si pentru serviciile aferente transferului de proprietate). (sursa: hotnews.ro)