Anul trecut, in Romania au fost realizate 15 acorduri de vanzare/cumparare pentru 30 de bunuri imobiliare generatoare de venit, cu o valoare medie de tranzactionare de 23 milioane euro.

Printre cele mai importante contracte ale anului putem enumera: City Park Mall, The Lakeview, Mega Mall Bucuresti, Deva Shopping Center, Vulcan Value Center, Severin Shopping Center – toate tranzactii realizate de NEPI, achizitiile realizate de Globalworth Real Estate Investment Limited (Timisoara Airport Park), tranzactia Galleria Suceava, Hotel Continental Cluj-Napoca si achizitia magazinului Bucuresti.

Cresterea investitiilor a venit pe un fond de crestere macro-economica. Astfel performantele economice obtinute in 2013 au fost superioare previziunilor de inceput de an: crestere PIB 3,5%, cu o estimare la 2,3% pentru 2014, un record istoric la nivelul exporturilor (peste 50 miliarde euro) si o crestere a productiei industriale cu 7,8%.

Cele mai tranzactionate proprietati in 2013 au fost cele de retail, mai precis 73% din total volum, urmate de cladirile de birouri cu 21% si proprietatile industriale (5%).

Trendul ascendent isi face simtita prezenta pe piata imobiliara din Europa Centrala si de Est, unde s-a inregistrat un volum investitional de peste 10 miliarde euro in 2013, unul dintre cel mai bune rezultate incepand cu 2008, potrivit CBRE.

 

Evolutiile pozitive din piata de real estate in regiunea Europei Centrale si de Est vor fi prezentate investitorilor internationali de catre top managementul CBRE Romania la targul MIPIM care se desfasoara in perioada 11-14 Martie la Cannes, Franta. Tot acolo vor avea loc mai multe intalniri cu potentiali noi investitori interesati de piata imobiliara locala. (sursa: dailybusiness.ro)