Dezvoltatorii imobiliari au în plan livrarea pentru anul viitor, în România, a unei suprafețe record de proiecte, respectiv de peste 700.000 metri pătrați, reprezentând o investiție totală care depășește 800 milioane de euro.

 

Investițiile în clădiri de birouri vor fi și anul viitor în topul preferințelor dezvoltatorilor imobiliari, urmate de proiectele de retail și de cele de logistică și industriale. Livrările record programate pentru anul viitor pe toate segmentele de piață arată o revenire a încrederii investitorilor în potențialul de a produce profituri ale României, cât și a consumatorilor finali și al companiilor, conform unui raport JLL.

 

Există însă și un revers al intensificării activității de dezvoltare imobiliară pe anumite segmente, respectiv o rată de neocupare în creștere și presiune pe chirii, în condițiile în care piața se va balansa în favoarea chiriașilor.

 

"După un an 2015 în care rata de neocupare pe piața birourilor a scăzut până la circa 13,1%, iar chiriile au rămas constante, nivelul mare al livrărilor noi va avea ca rezultat reluarea creșterii gradului de neocupare și, în consecință, un trend ușor descrescător al chiriilor, în condițiile unei cereri constante în ultimii ani", a declarat Marius Șcuta, National Director, Head of Office Department and Tenant Representation JLL.

 

Pe piața de retail vor fi livrate proiecte totalizând peste 237.000 metri pătrați, ceea ce va duce la creștere cu circa 10% a stocului curent, estimat la 2,8 milioane metri pătrați. Majoritatea livrărilor sunt proiecte noi (85%), iar Bucureștiul va atrage mai mult de jumătate din aceste investiții (125.000 metri pătrați).

 

"Este de așteptat ca România să înregistreze o creștere anuală a consumului de 4-5% în următorii doi ani și, în plus, proiectele  care urmează să fie livrate anul viitor sunt localizate în orașe unde indicatorii economici susțin astfel de investiții. Din acest motiv, nu vedem o influență semnificativă asupra chiriilor sau a pieței în general", a declarat Adelina Oprița, consultant Retail Agency JLL, referindu-se la acest sector.

 

Până la finalul acestui an sunt programate pentru finalizare și proiecte logistice și industriale de 15.000 metri pătrați, astfel că stocul total de spații moderne se situează la aproximativ 2 milioane de metri pătrați, urmând ca în jur de 195.000 metri pătrați să fie livrați în 2016.

 

"Chiar dacă vedem o creștere a activității de dezvoltare de proiecte industriale și de logistică, investitorii rămân, totuși, precauți pe partea de logistică, astfel că cele mai multe dintre spații vor fi construite în baza unui contract de pre-închiriere; majoritatea proiectelor sunt extensii ale parcurilor majore deja existente, ceea ce arată, de asemenea, o abordare rezervată a dezvoltatorilor care preferă construcțiile în faze. În ceea ce privește spațiile industriale pentru producție, dezvoltatorii aleg destinațiile investițiilor în funcție de disponibilitatea și costurile cu forța de muncă necesară companiilor care urmează să închirieze spațiile", afirmă Cristina Pop, Head of Industrial Agency JLL. (sursa: profit.ro)