Swan Property, proprietarul Swan Office & Technology Park din zona de nord a Bucureștiului a intrat în insolvență în luna martie la cererea creditorilor săi: Unicredit și Invest Credit Austria. Acest lucru nu a împiedicat proiectul să semneze cu noi chiriași. eMag, retailer-ul online care s-a mutat în Swan în 2011 este pe cale să-și dubleze spatial închiriat la aproape 6.000 de mp, potrivit lui Carol Petrică, Direct Leasing Manager la Swan Office Park.

“Le merge bine,” a spus acesta. “Am înțeles că angajează oameni și au planuri interesante de dezvoltare,” a adăugat Carol Petrică.

Mercedes-Benz Romania a închiriat de asemenea 3.000 de mp în martie, “pe depin conștient de insolvență” a spus Petricp, în timp ce în ultimul trimestru al anului 2012 patru companii și-au relocate operațiile în Swan Park. Printre acestea s-au numărat trei companii de tehnologie: compania austriacă de inginierie și construcții  Bilfinger Berger (care a închiriat 640 mp), compania olandeză de consultant și inginerie Tebodin B.V. (350 mp) și compania românească de construcții Tecnoservice (750 mp). Complexul mai găzduiește și sucursala ING Bank din Pipera. o farmacie și două restaurant.

Cele două bănci – Unicredit și Invest Credit – au ajutat la finanțarea proiectului cu un împrumut total de veste 50 mil. de euro.

 “Piața a căzut și la fel s-a întâmplat și cu nivelul chiriilor de birouri. A fost o diferență între așteptările celor două bănci în privința nivelului chiriilor și realitatea pieței,” a afirmat Carol Petrică. Totuși dezvoltatorul Swan, compania Chayton Capital cu sediul în Londra este în prezent  “în negocieri intense cu băncile pentru a răscumpăra creditul și este extreme de optimistă în privința rezultatelor,” a declarat Petrică publicației CIJ. Chayton Capital a ales intrarea în insolventță de asemenea, cu scopul de a păstra condcerea prezentă, chiar dacă Casa de Insolventa Transilvania (CITR) a numit un administrator judiciar. Petrică a declarat că “încă ne îndeplinim sarcinile de zi cu zi, dar activitatea noastră se află sub supravegherea CITR.”

În ceea ce privește Mercedez-Benz Romania, Petrică a afirmat că deal-ul a fost semnat pentru cinci ani, dar nu a dezvăluit suma. “Tot ce pot spune este că am început negocierea de la 12 euro/mp, care este o sumă mică pentru un astfel de proiect. Ar fi contra-productiv să închiriem mai jos decât prețul pieței,” a adăugat Petrică. se cunoaște că o altă clădire din Pipera închiriază spațiile la doar 4 euro/mp.  

Swan organizează de asemenea și diferite evenimente artistice cu scopul de a aduce oameni pe proprietatea sa și să încerce să scape de “stigmatul Pipera”. zona are în continuare unul dintre cele mai mici grade de ocupare din București, în jur de 52%.

Swan Office & Technology Park (29.000 mp) a fost dezvoltat de Chayton Capital LLP, cu p investiție de peste 50 de mil. de euro și a fost deschis în al doilea trimestru din 2011. Acesta este primul proiect din România care a dobândit un certificat verde “Post Construction”, în condițiile BREEAM Europe 2009 (“Very Good” rating). Recentele semnări pentru Swan reprezintă aproape 60% din totalul net de semnări înregistrate în zona Pipera-Voluntari. Parcul de birouri este în prezent ocupat în proporție de 37%. (source: cijjournal.com)