Acest aspect va influenta cu siguranta, intr-o anumita masura, activitatea companiilor din tara noastra, dependente de evolutia cererii, care urmaresc astfel sa mentina preturile la cotele anterioare, dupa cum se arata in cadrul actualului studiu de conjunctura al institutiei, dat publicitatii la 28 octombrie a.c. In consecinta, inclusiv pentru piata de constructii se prognozeaza o stabilizare a preturilor, insa volumul lucrarilor ar putea deveni mult mai inconsistent ca in prezent, prognozandu-se o scadere, mai ales pe fondul impactului generat de factorul sezonier.

 

Astfel, exista anumite modificari la componenta analizata fata de cercetarea din luna septembrie 2015, chiar daca, dupa cum se afirma anterior, scenariul de relativa stabilitate a preturilor s-ar putea concretiza in toate sectoarele economiei nationale, respectiv in domeniul industriei prelucratoare, in constructii, in comertul cu amanuntul si in sectorul tertiar (al serviciilor). "Pentru perioada octombrie – decembrie 2015, se contureaza o tendinta de crestere moderata a activitatii in servicii, respectiv o relativa stabilitate in industrie si in comertul cu amanuntul, iar in constructii se va remarca o scadere, fata de cele trei luni anterioare (conform indicatorului de sold conjunctural). De asemenea, numarul de salariati se va mentine in unele sectoare economice (exceptand comertul cu amanuntul, unde s-ar putea remarca o sporire moderata, precum si constructiile, caz in care se prognozeaza o diminuare de mica amploare), in acelasi timp cu perpetuarea starii de relativa stabilitate a preturilor in industrie, constructii, comert si servicii", se arata intr-un comunicat al INS.

In contextul actual, comparativ cu studiul anterior, cei 1.229 de manageri din bransa de constructii isi rectifica inca o data previziunile date publicitatii in studiul precedent, indicand insa unele modificari substantiale ale perceptiei pe care o au in raport cu principalii indicatori analizati.

 

"Potrivit estimarilor din octombrie 2015, in urmatoarele trei luni, in activitatea de constructii va fi constatata o scadere a volumului productiei (sold conjunctural de -22%, comparativ cu -8% in cercetarea anterioara), pe fondul unei tendinte de regres moderat in ceea ce priveste numarul de salariati (sold conjunctural de -11%, fata de cel de -5% din studiul precedent). Derularea activitatii la parametri mult mai redusi in raport cu precedentele trei luni se va datora influentei determinate de o eventuala diminuare a stocului de contracte si comenzi, urmand a fi observata o tendinta mai putin favorabila fata de intervalul anterior (sold conjunctural -23%, in raport cu indicatorul de -9% publicat in documentul din luna septembrie 2015). In acelasi timp, in ceea ce priveste preturile lucrarilor de constructii, s-a constatat o modificare minora a opiniilor exprimate de manageri, astfel incat acestea s-ar putea mentine la nivelurile anterioarelor trei luni, inscriindu-se, pana in luna decembrie 2015, intr-un trend de stabilitate relativa (sold conjunctural -1%, comparativ cu nivelul de +1% mentionat in cercetarea anterioara)", se mai precizeaza in studiul INS. (sursa: agendaconstructiilor.ro)