Zona central vestică este un pol de business ce va cunoaște o creștere accelerată în perioada 2016-2018, cu perimetrul Grozăvești – Orhideea drept vârf de lance.

 

”Dezvoltarea zonei de centru-vest – inițial demarată  în 2006 și amânată din cauza apariției crizei – este una firească, având în vedere că vorbim de o locație situată în imediata apropiere a Politehnicii, un mediu universitar deosebit de important pentru majoritatea companiilor din domeniul IT & C (companii implicate în 47% din tranzacțiile de birouri în 2015), și de asemenea în apropierea celui mai mare campus studențesc din țară, Regie. Este de asemenea și o dezvoltare benefică, ce va contribui la re-echilibrarea Capitalei, puternic dezvoltată în ultimii 5 ani exclusiv în zona de nord și într-un perimetru destul de restrâns, Barbu Văcărescu, cu dificultăți în creștere în privința accesibilității”, afirmă Mirela Raicu, Manager al Diviziei de Birouri Corporate la ESOP Consulting l CORFAC International.

 

Alături de o poziționare strategică în cadrul orașului, relativ aproape de toate cele mari trei repere ale Bucureștiului  - Piața Victoriei, Universitate și Unirii, zona de centru-vest are și o bună conexiune către aeroport, prin cele două rute importante – Pasajul Basarab și Podul Grant, și în principiu, toate premisele pentru a atrage numeroase companii, în special din domeniul IT, dar nu numai. 

 

Primul mare chiriaş care a optat pentru acest nou pol de birouri din zona Orhideea Semănătoarea este operatorul IT&C Misys, care a preînchiriat un spaţiu de birouri de 8.000 mp în clădirea de birouri Orhideea Towers, tranzacția fiind încheiată la începutul acestui an.

Al doilea mare chiriaș anunțat pentru această zonă este BCR, care a preînchiriat aproape 20.000 mp în complexul The Bridge.

 

Chiriile spaţiilor de birouri din zona Orhideea-Grozăveşti variază între 14-16 euro/mp pentru spațiile de clasă A și respectiv 12-13 euro/mp pentru spațiile de calitate A-/B+.

 

Printre cele mai mari avantaje ale zonei este apropierea de campusul universitar şi de Politehnică, de unde companiile de IT&C îşi recrutează personalul, dar şi accesul facil la toate tipurile de mijloace de transport –zona nouă de birouri fiind deservită de trei staţii de metrou – Grozăveşti, Petrache Peonaru (fosta Semănătoarea) şi Politehnică. Un alt atuu al viitoarelor clădiri de birouri este faptul că ele aparţin unor developeri internaţionali, al căror renume garantează calitatea şi facilităţile de ultimă generaţie ale viitoarelor spaţii de birouri de clasă A.

 

În următorii doi ani, stocul de locuinţe noi va depăşi 2.500 unităţi în zonă

Angajaţii firmelor care se vor muta în aceste spaţii de birouri vor avea de unde alege locuinţe aproape de birou, dintr-un total de peste 1.600 unităţi aflate deja în lucru in varii stadii de dezvoltare în zona Orhideea –Grozăveşti-Vasile Milea, în şapte mari ansambluri rezidenţiale – 20th Residence, Onix Residence, Exigent One, Cotroceni Residence, Politehnică Park, Grozăveşti Splai Residence, şi Novum Invest Residence. La acestea se adaugă peste 200 de alte apartamente de vânzare în proiecte mai mici, pe străduţe adiacente Splaiului Independenţei.

 

La oferta de închiriere mai intră şi un stoc de 500-600 locuinţe noi cumpărate de investitori în ultimii ani (din cele peste 1.000 unităţi, date în folosinţă în alte câteva proiecte printre acestea fiind Orhideea Gardens, 19th Residence etc.) (sursa: ESOP)