În strategia Executivului până în anul 2020, numărul de firme mici şi mijlocii ar urma să crească cu aproape 200.000, până la 670.000. Antreprenorii spun însă că acest obiectiv va fi foarte greu de îndeplinit dacă nu se reduc taxele pe muncă, întrucât reducerea CAS nu este suficientă.

 

„Taxele mari în România sunt taxele sociale. Pentru fiecare angajat care are 1.000 de euro la mine, mai plătesc 1.000 de euro statului. Nu crezi dumneata că ar fi mai corect să mă lase să mă lase să plătesc 500 de euro pentru Ionică şi-l mai angajez şi pe Vasilică cu atât şi dau tot mia aia, dar sunt doi care muncesc”, a spus Ion Ţiriac.

 

”Ca să scazi şomajul, trebuie: unu - să reduci povara fiscală pe muncă, doi - desfiinţezi salariul minim, trei - faci contribuţia la fondul de şomaj opţională, adică contribui dacă vrei să beneficiezi. Dacă faci aceste trei lucruri, atunci şomajul o să scadă, restul sunt poveşti”, a spus antreprenorul Octavian Bădescu.

 

Creşterea numărului de IMM-uri ar duce totalul angajaţilor din cadrul acestor firme la 3,2 milioane. Ar fi, de fapt, o recuperare a locurilor de muncă pierdute în perioada crizei.

 

„Ne dorim ca statul să nu ne mai încurce. Noi ştim că avem un business de făcut, ştim că avem nişte taxe de plătit şi, dacă lucrurile rămân aşa şi nu ne încurcă nimeni, în principiu ne facem treaba”, a spus Sergiu Neguţ.

 

Oficialii Guvernului promit să simplifice birocraţia şi, anul viitor, să dea bani mai mulţi pentru finanţarea firmelor.

 

„Am propus un buget semnificativ crescut pentru întreprinderile mici şi mijlocii, pentru programele pentru IMM-uri, de la 60 de milioane de lei, la 170 de milioane de lei”, a spus Florin Jianu, ministrul pentru IMM-uri.

 

IMM-urile reprezintă 98% din numărul total de firme din România. Cea mai mare parte dintre IMM-uri sunt în comerţ şi nu în producţie ca în Germania. Aproape 90% din IMM-urile româneşti sunt firme care au, în medie, doi angajaţi. Într-un clasament european, România este codaşă la numărul de firme mici şi mijlocii. Avem doar 24 de firme mici şi mijlocii raportate la mia de locuitori, aproape la jumătate faţă de vecinii din Ungaria. Media europeană este de 54 de IMM-uri la mia de locuitori. (sursa: digi24.ro)