„În martie 2016, consiliul director al Plaza Centers a anunţat faptul că a constatat probleme în privinţa anumitor acorduri realizate în trecut de Plaza Centers în legătură cu proiectul Casa Radio din România. Pentru a aborda această chestiune, consiliul director al companiei l-a desemnat pe preşedintele comisiei de audit să investigheze aceste aspecte la nivel intern. Consiliul director al Plaza Centers a angajat şi un birou de avocatură independent pentru a efectua o analiză a problemelor constatate“, se precizează în ultimul raport financiar al Elbit Imaging, care deţine 44,9% din Plaza Centers.

 

Plaza Centers a abordat autorităţile române competente şi cooperează pe deplin cu acestea cu privire la aspectele constatate şi a prezentat concluziile sale autorităţilor române, se precizează în documentul citat.

 

Contactat telefonic, Hanan Schraiter, directorul de dezvoltare al Plaza Centers, a declarat pentru Capital că nu comentează anunţul făcut de acţionarii firmei.

 

În decembrie 2006, Plaza Centers a intrat într-un parteneriat public-privat cu autorităţile române, care au concesionat pe o perioadă de 49 de ani proiectul Casa Radio de pe cheiul Dâmboviţei. Planurile companiei erau să transforme vechiul proiect lăsat de Ceauşescu într-un complex de 467.000 mp, care să includă un centru comercial de 90.000 mp închiriabili, birouri, un hotel şi un centru de conferinţe. Costul dezvoltării acestui proiect a fost estimat la câteva sute de milioane de euro. După finalizarea perioadei de concesiune, proiectul urma să intre în proprietatea statului, dacă termenul se se prelungea. Plaza Centers spune că a cheltuit circa 85 mil. euro pe demolări, design şi lucrări la fundaţie până în 2010, an în care construcţia a fost oprită.

 

Acum, Plaza Centers a constatat că „pot exista riscuri de reglementare referitoare la dreptul Guvernului Român de a expropria proiectul Casa Radio sau altele referitoare la sancţiunile pe care le pot impune Plaza Centers în ceea ce priveşte proprietatea. Mai mult, aceste drepturi sunt supuse rezilierii în anumite circumstanţe, de către Guvernul Român, cum ar fi în eventualitatea întârzierii în realizarea proiectului, iar orice reziliere anterioară expirării acestor drepturi poate avea un efect negativ semnificativ asupra afacerii noastre“, se arată în raportul financiar al acţionarilor companiei.

 

În prezent, Plaza Centers deţine indirect o participaţie de 75% din firma care gestionează proiectul Casa Radio, 15% aparţin autorităţilor române, iar restul de 10% unor terţi.

 

Un raport de evaluare realizat de Cushman&Wakefield plasa Casa Radio la o valoare de 81,45 mil. euro la sfârşitul anului trecut. Valoarea proiectului în momentul finalizării a fost calculată la 578,7 mil. euro. (Sursa: capital.ro)