Majorarea de capital demarată de GTC în Polonia s-a încheiat cu o suprasubscriere de peste 34%.

 

„Rezultatele bune ale subscrierii sunt un semnal din partea investitorilor că ne aprobă noua strategie și că ne sprijină în executarea ei. Fondurile rezultate din majorarea de capital ne vor întări balanța contabilă și vor fi utilizate pentru a finanța creșterea prin achiziții de active cu valoare adăugată, pentru a dezvolta proiecte selectate în piețele noastre de bază și pentru a profita de oportunitățile de a spori valoarea companiei“, a declarat Thomas Kurzmann, CEO-ul GTC.

 

„Noile lichidități ne vor consolida relația cu creditorii“, a menționat Erez Boniel, directorul financiar al companiei.

 

GTC a mai anunțat că a selectat cu atenție câteva ținte potențiale de achiziții care întrunesc criteriile de investiții ale companiei. Aceste ținte sunt localizate în Polonia și în capitalele din regiunea Europei Centrale și de Sud-Est.

În România, dezvoltatorul trece printr-o perioadă de eliminare a activelor neperformante din portofoliul său.

 

În primii ani de criză, GTC ajunsese unul dintre cei mai prolifici dezvoltatori imobiliari din România. Compania vânduse cu succes două dintre primele clădiri de birouri moderne din Bucureşti, Europe House şi America House din Piaţa Victoriei, dezvoltase turnurile City Gate de la intrarea Romexpo şi începuse un amplu proces de dezvoltare a unei reţele de malluri la nivel naţional. În perioada de vârf, valoarea portofoliului de proprietăţi gestionat de GTC era de 450 mil. euro, tributară unor credite de 218 mil. euro. Astăzi, proprietăţile locale ale dezvoltatorului valorează doar 160 mil. euro, iar datoriile s-au diminuat la 121 mil. euro. Cum s-a realizat această reducere bruscă?

 

Într-o decizie fără precedent pentru piaţa imobiliară românească, în 2012, compania a scos la vânzare trei din cele patru malluri din reţeaua Galleria, primul semn clar al declinului. Mai exact, GTC era dispusă să vândă centrele comerciale Galleria Buzău, Piatra Neamţ şi Suceava la un preţ de 6-7 mil. euro, plus datoriile asociate. Dezvoltarea celor trei malluri a presupus atragerea unor împrumuturi de 30 mil. euro, a căror povară a fost împărţită cu Aura Investments, partener în cotă egală cu GTC. Cei doi investitori au plasat circa 60 mil. euro în ridicarea centrelor, însă Aura Investments s-a retras din parteneriat în 2010 forţând GTC să îi preia participaţia.

 

Tranzacţia de vânzare a mallurilor a fost anulată în ultimul moment, după retragerea cumpărătorului, iar GTC a continuat să promoveze vânzarea separată a celor trei proiecte.

 

Primul vândut a fost Galleria Suceava pentru 1 mil. euro, plus datorii bancare de 8 mil. euro. Cumpărătorul a fost suceveanul Costică Tudosă, proprietarul comerciantului de rulmenţi Primagra. La scurt timp, în acţionariatul GTC a intrat fondul american de investiţii Lone Star, specializat pe achiziţia de active cu probleme. Americanii au ajuns să deţină 55% din GTC şi vor să îşi crească participaţia la 66%, cu intenţia de a prelua integral firma. Schimbarea acţionariatului a adus vânzarea Galleria Buzău. Mallul a fost cumpărat de un comerciant de produse pentru prevenirea şi stingerea incendiilor, afacerea buzoianului Liviu Avram. Unul dintre primii chiriaşi aduşi de noul proprietar a fost Judecătoria Buzău. Compania a mai scăpat de un credit în luna martie, după ce a predat către Unicredit ansamblul rezidenţial Felicity (324 apartamente) din Băneasa, în contul unei datorii de 25,6 mil. euro.

 

GTC a primit o lovitură puternică în această vară, când retailerul Cora a decis să-şi închidă hipermarketul din Galleria Arad, cel mai scump mall din portofoliul companiei. În luna august, investitorul a anunţat semnarea unui angajament preliminar de vânzare a centrului comercial din Arad, de care atârnă un credit de 27,8 mil. euro. Mallul din Arad şi cel din Piatra Neamţ, singurele rămase de vândut, sunt evaluate la doar 7,2 mil. euro, deşi costul lor de dezvoltare a fost de peste 80 mil. euro.

 

Dacă se va realiza vânzarea celor două active, GTC mai rămâne doar cu turnurile City Gate, un activ performant din care deţine 60% şi care generează anual venituri de circa 10 mil. euro. (Sursa: capital.ro)