Ambele clădiri sunt amplasate în apropierea Pieţei Victoriei, prima pe bulevardul Titulescu, iar cea de-a doua pe strada Buzeşti şi sunt deţinute de grupul bancar Volksbank.  Valoarea tranzacţiei este estimată la aproximativ 30-40 de milioane de euro, potrivit sur­selor citate.

 

În urma tranzactiei, portofoliul GTC a crescut la 37 de proiecte şi o suprafaţă închiriabilă de 665.000 mp. Pe piaţa locală GTC a preluat integral turnurile GTC la finalul anului trecut, dar şi Duna Tower din Budapesta şi proiectul Pixel din Poznan, Polonia. Anul acesta portofoliul GTC se va extinde cu finalizarea University Business Park din Lodz, Polonia, care are o suprafaţă închiriabilă de 19.600 mp şi cea de-a doua fază a celui mai mare proiect al său, Galeria Polnocna din Varşovia, programată pentru anul viitor.

 

În prezent clădirea Premium Plaza este închiriată în proporţie de 86% în timp ce Premium Point are un grad de închiriere de 74%, iar printre chiriaşi se află Franklin Templeton, Thomson Reuters, Autodesk şi HBO.

 

Clădirile Premium Plaza şi Premium Point au 8.600 mp, respectiv 6.400 mp suprafaţă închiriabilă şi valorează, potrivit experţilor din piaţă, 25, respectiv 15-20 de milioane de euro. Prima a fost livrată în 2008, iar a doua în 2009. Potrivit unei analize a ZF din vara anului trecut, Pre­mium Point este considerată de consultanţii imobiliari din Bu­cureşti între cele mai bune cinci clădiri de birouri din oraş cu o suprafaţă mai mică de 10.000 de metri pătraţi.

 

Vânzarea lor de către Volksbank vine în contextul în care grupul austriac îşi lichidează activitatea în România după ce Banca Transilvania a preluat banca Volksbank, data efectivă a fuziunii fiind 31 decembrie 2015.

 

Din 2013 GTC are un nou acţionar principal după ce puternicul grup american Lone Star a cumpărat 30% din acţiunile dezvoltatorului, iar anul trecut preşedinte al consiliului de administraţie a fost numit Thomas Kurzmann, manager care în ultimii cinci ani lucrase în cadrul grupului Volksbank.

 

Din luna noiembrie a acestui an funcţia de director general al GTC România a fost preluată de Bogdan Jigman, executivul care a ocupat anterior funcţia de manager de expansiune şi francize în cadrul reţelei Mega Image.

 

Lone Star, principalul acţionar al GTC, este un vehicul de investiţii înfiinţat în urmă cu 20 de ani de miliardarul american John Grayken care de-a lungul timpului a strâns 13 fonduri cu o valoare cumulată de 52 de miliarde de dolari.

 

Tranzacţia dintre Volksbank şi GTC a fost intermediată de Colliers International, reprezentând vânzătorul.

 

Preluarea Premium Plaza şi Premium Point este cea de-a doua tranzacţie de vânzare încheiată a unor clădiri de birouri de anul acesta,  pe piaţa din România, după ce la mijlocul lunii martie, Aberdeen Asset Management Deutschland AG şi Commerzbank, reprezentate de Colliers International, au vândut clădirea de birouri Phoenix Tower din Bucureşti către Adamamerica.

 

“Vânzarea Premium Plaza şi Premium Point către un investitor internaţional este un alt pas important pentru creşterea lichidităţii, şi astfel a atractivităţii pieţei de investiţii de real estate din România în rândul investitorilor”, a declarat Robert Miklo, Director Asociat Investiţii din cadrul Colliers International.  (sursa: zf.ro)