Chiria medie a crescut de la 4,4 euro/mp/lună la finalul lunii septembrie a anului trecut, la 4,6 euro/mp/lună în acest an, în timp ce gradul de ocupare a scăzut de la 88% la 87%, potrivit raportului financiar al companiei.

 

Costurile totale înregistrate de companie în cazul centrelor comerciale din România au scăzut de la 3,3 milioane euro la 2,5 milioane euro, rezultând un profit brut de 329.000 euro, faţă de o pierdere de 688.000 de euro în primele nouă luni din 2013.

 

GTC a modificat modalitatea de raportare a veniturilor, astfel că pentru prima dată rezultatele obţinute de centrele Galleria Arad, Piatra Neamţ şi Buzău sunt anunţate independent, în timp ce pentru complexul de birouri City Gate veniturile sunt raportate la comun cu alte ţări din Europa de Sud-Est (Serbia, Croaţia şi Slovacia). Anterior, rezultatele din România erau raportate împreună cu cele din Bulgaria.

 

Centrele comerciale Galleria Arad, Piatra Neamţ şi Buzău au în total 59.000 de metri pătraţi şi au fost evaluate la 29 de milioane de euro, la fel ca la finele primului semestru.

 

Şi în cazul complexului de birouri City Gate din Piaţa Presei, cel mai important activ al companiei în România, cu o suprafaţă de 48.000 metri pătraţi, valoarea de piaţă s-a menţinut faţă de primele şase luni, la 156 milioane de euro, în timp ce rata de ocupare este de 93%, faţă de 98% în septembrie anul trecut.

 

Faţă de perioada similară a anului trecut, valoarea activelor a scăzut cu 17% în cazul mall-urilor (de la 35,1 milioane de euro, în septembrie 2013) şi cu circa 2% în cazul City Gate (de la 159 milioane de euro).

 

În plus, GTC s-a asociat cu omul de afaceri George Copos pentru a dezvolta un complex de birouri, lângă Piaţa Presei în Bucureşti, însă începerea construcţiei a fost întâziată din cauza lipsei finanţării. Dezvoltarea acestuia rămâne încertă având în vedere că reprezentanţii GTC precizează că şi-au schimbat planurile de investiţii pe mai multe pieţe, inclusiv România.

 

"Crizele experimentate de pieţele financiare au încetinit economia în multe ţări, inclusiv Polonia, Ungaria şi România, unde operează grupul. Situaţia economică din aceste ţări a dus la scăderea cererii pentru proprietăţi, creşterea gradului de neocupare şi a competiţiei pe piaţa imobiliară, care a afectat posibilitatea grupului de a vinde sau închiria proiectele finalizare la randamentele şi ratele de profit aşteptate", se menţionează în raport.

 

Reprezentanţii GTC arată că scăderea cererii pentru proprietăţi, pe de o parte a dus la o dinamică mai redusă a vânzărilor şi pe de altă parte, la creşterea ratelor de neocupare şi la venituri mai mici din închiriere, cu impact semnificativ asupra rezultatelor operaţionale ale grupului.

 

"În mod specific, am fost forţaţi să schimbăm anumite planuri de investiţii, ca de exemplu, numeroase proiecte din Bulgaria, România şi Croaţia, respectiv cele care nu ne asigură profiturile ţintite iniţial. În plus, grupul nu a avut capacitatea să dezvolte numeroase planuri în ţările în care operează", se mai arată în raport.

 

Compania este activă în Polonia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia, Bulgaria, Slovacia, Cehia, Rusia şi Ucraina, unde deţine active de 1,4 miliarde de euro.

 

Cel mai mare acţionar al GTC este LSREF III GTC Investments B.V, parte a fondului de private equity american Lone Star Funds, care la sfârşitul anului trecut a preluat de la grupul israelian Kardan, cel mai important acţionar al GTC, un pachet de 27,75% din acţiunile companiei.

 

În luna iunie, noii acţionari ai GTC declarau că analizează diferite oportunităţi de dezvoltare a activităţii GTC România, fiind interesaţi de demararea unor noi proiecte sau chiar de achiziţia altora care se află în faze incipiente de dezvoltare. (sursa: zf.ro)