Scăderea s-a produs pe fondul unei activități de dezvoltare mai scăzute comparativ cu cererea de spații de birouri, potrivit firmei de consultanță imobiliară JLL.

Anul trecut, dezvoltatorii au finalizat proiecte noi de birouri în valoare totală de 145.000 mp, suprafața închiriată prin consultanți imobiliari fiind de 335.000 mp, dintre care 45% (150.000 mp) au reprezentat noi cereri. Având în vedere tranzacțiile directe între chiriași și proprietari, spatiul închiriat a depășit cu mult noua ofertă pusă pe piață de către dezvoltatori.

"Chiar daca exista diferente semnificative intre cele 12 subpiete de spatii de birouri din Bucuresti in ceea ce priveste suprafata disponibila, la nivel general rata de neocupare a continuat sa scada si in 2018 pana la un minim istoric, pe fondul unei evolutii relativ modeste a activitatii de dezvoltare in 2017 si 2018. Cererea neta s-a mentinut la niveluri comparabile in ultimii doi ani, in jurul a 150.000 metri patrati, absorbind astfel oferta noua", a declarat Marius Scuta, head of office agency and tenant representation JLL Romania.

În 2019, dacă toate proiectele anunțate vor fi finalizate, stocul va crește cu aproximativ 300.000 mp, din care 50% este deja preînchiriat.

Cele mai puține spații disponibile se află în prezent în zonele Centru-Nord, Floreasca Barbu-Vacarescu, Centru, Centru-Vest si CBD, unde gradul de neocupare este sub 5%, în timp ce în Băneasa și Pipera Nord se află cele mai multe dintre spațiile neinchiriate, conform JLL. 

"Vedem zone in care practic nu exista optiuni pentru un potential chirias care vrea sa se extinda. Pe fondul disponibilitatii reduse a spatiilor, am putea asista la o crestere a chiriilor, astfel ca cei care cauta spatii de birouri trebuie sa ia decizii rapide in acest sens. Pentru cei care vor sa se mute in prima jumatate a acestui an, viteza de reactie si de luare a deciziilor este decisiva pentru a obtine chirii atractive. Vedem in prezent un gap intre viteza de dezvoltare a noilor proiecte si ritmul in care se extind companiile, care cel mai probabil va incepe sa se diminueze incepand cu acest an daca ne uitam la planurile dezvoltatorilor pentru 2019 si 2020, respectiv constructia a circa a 700.000 de metri patrati de proiecte noi", a declarat Maria Florea, head of office agency JLL Romania.

Chiria prime din Bucuresti s-a mentinut cinci ani la rand la nivelul de 18,5 euro/mp/luna, modificari fiind consemnate la nivelul pachetelor de facilitati oferite de catre proprietarii de birouri. (sursa: wall-street.ro)