Unii jucători au reuşit totuşi să crească cu 20-30%, în timp ce alţii au ieşit din top, loviţi de căderea vânzărilor sau insolvenţe.

Cele mai spectaculoase modificări au avut loc anul trecut în clasamentul constructorilor, unde grupul austriac Strabag a reuşit să preia prima poziţie a clasamentului după ce a înregistrat o creştere a veniturilor de peste 80%, la 372 de milioane de euro.

 

Austriecii au depăşit în top compania Hidroconstrucţia, ale cărei venituri au scăzut anul trecut cu peste 40% pe fondul restructurării prin care a trecut producătorul de energie Hidroelectrica. Gigantul energetic de stat era unul dintre principalii clienţi ai constructorului, dar în prezent Hidroelectrica nu mai are în plan realizarea unor noi capacităţi de producţie, astfel că şi firma de construcţii a renunţat în decurs de un an la 1.000 de oameni.

Austriecii de la Strabag, în acţionariatul cărora se află şi magnatul rus Oleg Deripaska, au reuşit în schimb să crească pe seama proiectelor de infrastructură în care sunt implicaţi. Totodată, austriecii au construit şi proiectul imobiliar Floreasca City din Bucureşti, o investiţie estimată la 300 de milioane de euro prin care au fost realizate turnul Sky Tower şi noul sediu al băncii Raiffeisen, iar în luna octombrie ar urma să fie finalizat mallul Promenada.

Din rândul antreprenorilor locali din construcţii, firma Straco Grup a fraţilor Horpos a avut cea mai importantă ascensiune, ajungând pe poziţia a doua în top după o creştere a afacerilor de 123%, până la 195,8 milioane de euro.

 

Înfiinţată în 2003, compania a prins iniţial lucrări mai mult în zona primăriilor de sector din Bucureşti, iar ulterior a ajuns la construcţia de autostrăzi, sector în care a reuşit anul acesta să livreze tronsonul Deva – Orăştie. (sursa: zf.ro)