Referindu-se la estimarea pietei serviciilor de evaluare, directorul departamentului de evaluare al Activ Property Services, Gabriel Munteanu, apreciaza ca, “daca vorbim despre volumul acesteia, adica de numarul rapoartelor de evaluare, piata serviciilor de evaluare este dominata de evaluari ale proprietatilor de mica valoare cum ar fi apartamente sau mici terenuri insa, ca si valoare, predomina evaluarile de mari portofolii”.

“Piata accesibila, ca si valoare, in 2012 a fost de aproximativ 18 milioane de euro. Considerand un trend stabil, estimam ca aceasta valoare, de 18 milioane euro se va pastra si in 2013, desi exista o usoara tendinta de scadere, datorita presiunii asupra costului rapoartelor de evaluare”, explica Munteanu.

In ce priveste evolutia acestui segment de piata in 2014, Gabriel Munteanu este de parere ca nu va avea loc o crestere a pietei in anul urmator si asta datorita scaderii costurilor rapoartelor de evaluare.

Clientii principali vor ramane in continuare bancile, acestea solicitand un nivel detaliat de analiza. De asemenea, proprietarii si investitorii, precum si solicitantii de credite imobiliare au generat si vor continua sa genereze cereri, in sectorul evaluarilor imobiliare. Bancile consituie un procent de aproximativ 50% din clientii companiilor de evaluare, potrivit oficialilor Active Property Services.

Ponderea pe tipuri de servicii de evaluare, in ultimul an, a fost majoritar pentru centre comerciale aproximativ 30%, alte spatii de retail aproximativ 23%, spatii industriale si logistice aproximativ 21%, terenuri aproximativ 13%, birouri 12%, reprezentante dealeri auto 2% si 1% dezvoltari rezidentiale.

Conform specialistilor in evaluare, piata potentiala a serviciilor de evaluare s-ar putea dubla in urmatorii ani, odata cu revenirea interesului pentru investitii in Romania si cresterea exigentelor pe pietele reglementate.

 

In ce priveste marile probleme cu care se confrunta piata de servicii de evaluare, directorul Departamentului de Evaluare al Activ Property Services enumera lipsa de transparenta a informatiilor privind tranzactiile imobiliare si schimbarile legislative.  (Sursa: wall-street.ro)